Zomerleeslijst van Sloworganizing


Om lekker te lezen, dit staat op mijn lijst voor de zomer:


Nieuw toegevoegd:

Stilte - Erling Kagge


Wat een juweeltje is dit boek! Deze stond in eerste instantie niet op de lijst, want toen ik het vluchtig inkeek, leek het alleen over zijn tochten naar de Zuidpool te gaan. Waarop ik dacht: zo kan ik ook stilte vinden. Maar als je het gaat lezen, dan gaat het juist over stilte vinden in het alledaagse. Veel van de  hoofdstukjes bevatten wijsheden die je zou willen onthouden. Een boek om langzaam te lezen, zodat je elk deel van de tekst rustig op je kunt laten inwerken.

Voor degenen die het plaatje niet zien, dit is de link naar Stilte

Er is (nog) geen e-book beschikbaar.


Unplug - Suze Yalof Schwartz

Zelf word ik pas na een minuut of 10 een beetje rustig in mijn hoofd als ik ga mediteren. Ik ben benieuwd of het sneller kan. Niet omdat ik korter wil mediteren, maar omdat ik me ook op andere momenten wel rustig wil voelen.

Voor degenen die het plaatje niet zien: dit is de link naar Unplug.

En dit is de link naar het e-book


1. De kunst van het weggooien - Nagisa Tatsumi

Nog een Japanner over wegdoen. Ik ben al begonnen met lezen en het is lekker nuchter. Maar daarmee blijft wel een beetje buiten beeld wat de onderliggende oorzaken zijn van verzamelen en waarom het lastig is om weg te doen. Maar als je genoeg hebt van Kondo en er niet tegen kunt dat je je spullen moet bedanken, is dit een mooi tegenwicht. En tussen de regels door lees je dan toch wel iets over de oorzaken. Het krijgt alleen niet zoveel nadruk. Ook wel eens prettig. Gewoon een lekker opruimboek.
Voor degenen die het plaatje niet zien, dit is de link naar De kunst van het weggooien.

En dit is de link naar het e-book.


2. On/off - Sidney Vollmer

Dit boek vraagt wat van je, met zijn 346 pagina's. En door dat te zeggen, bevestig ik ook meteen één van de stellingen van de auteur: dat we ons minder goed en minder lang kunnen concentreren. Maar dit boek heeft meer te bieden. Het is vooral een kritische inventarisatie van de voor- en nadelen van ons digitalisme, zoals Vollmer het noemt.

Konden we voorheen onbespied ons leven leiden, steeds meer wordt vastgelegd. En daar werken we zelf vrolijk aan mee. Ik heb mijn Facebookaccount nog niet opgeheven, maar ik ben beslist veel kritischer gaan kijken naar digitale activiteiten en monopolies.
 
Voor degenen die het plaatje niet zien, dit is de link naar On/off

Er is (nog) geen e-book beschikbaar.


3. De kracht van betekenis - Emily Esfahani-Smith

Je kunt van alles wegdoen en loslaten, maar dat werkt niet als er niets voor in de plaats komt. Ik noem dat je wens. Maar je zou het ook betekenis kunnen noemen, leven naar je waarden. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Altijd lastig, ik hoop dat dit boek daarbij helpt.

Voor degenen die het plaatje niet zien, dit is de link naar De kracht van betekenis

En deze link gaat naar het e-book


4. Altijd scherp

Tony Crabbe heeft ons uitgelegd dat tijd managen niet werkt, hij gaf wel aanwijzingen over hoe je het dan wel moet doen, maar erg praktisch is zijn boek niet. Hopelijk helpt dit boek daar wel bij: hoe doe je dat, energie managen?

Voor degenen die het plaatje niet zien, dit is de link naar Altijd scherp

En deze link gaat naar het e-book5. Ikigai - Francesc Miralles en Hector Garcia

Weer zo'n Japanse term, net zoals Kaizen (stap voor stap) en wabi sabi (de schoonheid van het onvolmaakte). Ik hou er wel van. Deze betekent zoiets als 'het geluk altijd bezig te zijn' en gaat ook over betekenis geven aan je leven. Maar als ik de beschrijving goed lees, zit het hier vooral in het 'kleine': goed eten, bezig blijven en vriendschap. Ik ben benieuwd. 

Voor degenen die het plaatje niet zien, dit is de link naar Ikigai

En deze link gaat naar het e-bookBonustip: Wie (niet) reist is gek - Ap Dijksterhuis

Net als bewegen en muziek, is reizen goed voor je. Nieuwe indrukken verruimen je blik en geven je nieuwe inzichten. Ap Dijksterhuis wordt er zelf erg blij van. En die ontberingen vergeet of ze geven je later een goed verhaal. Leuk om op mijn eigen balkon te lezen, denk ik, maar vast ook leuk als je zelf op reis bent, al dan niet op de comfortabele manier.

Voor degenen die het plaatje niet zien, dit is de link naar Wie (niet) reist is gek

En deze link gaat naar het e-book

 


Gratis e-book


Gratis e-book Van keuzestress naar keuzevrijheid
 
Voornaam
E-mailadres*
* Als bonus ontvang je de Organizingtips van Sloworganizing
 
dit veld niet invullen s.v.p.De foto bovenaan is een paardenbloem.

De verschillende takjes van de bloem staan voor de keuzes die je hebt: wie wil je zijn? Wat hoort er bij je? Hoe wil je opruimen?

De bloem zelf is een mooi beeld van verandering: van groen, naar knop, naar gele bloem, naar pluizebol.

En dan laat de bloem de pluizen los. Het zijn zaadjes die waaien op de wind. Een symbool van loslaten.