De magie van het nietsdoen

Wat loslaten echt betekent
Jeffrey Wijnberg


Een inspirerend boek over actief nietsdoen: soms kun je de zaken best even op z’n beloop laten, je hoeft niet altijd alles op te lossen.

Je begrijpt dat de ondertitel van dit boek mij meteen triggerde: wat loslaten echt betekent. Een hele belofte.

En die belofte wordt ingelost. Dit gaat weliswaar niet over spullen loslaten, maar wel over een andere manier van loslaten: actief nietsdoen.

Wijnberg gaat in dit boek in tegen onze samenleving waar alles maar meteen opgelost moet worden. Waar je nooit eens even somber mag zijn of het even niet mag weten. Dat is juist prima, zegt hij. Soms kun je de dingen gewoon even laten zoals ze zijn. Je hoeft het niet meteen op te lossen, laat staan dat je voor een ander op moet lossen.

Als je even niets doet, dan lossen dingen zich vaak vanzelf op. Liefdesverdriet gaat voorbij, een sombere stemming ook en als je niet voor anderen oplost, dan gaan ze het zelf doen.

Dat alles in een prettige stijl en met humor. Niet zo gek, want Wijnberg werkt met provocatief coachen: als iemand zegt dat het zo erg is, dan beaamt hij dat of maakt hij het nog erger.. Zodat degene die het probleem heeft zelf gaat nadenken of het eigenlijk wel zo erg is.

Begrijp het niet verkeerd: dit is geen pleidooi om passief te zijn of om helemaal niets meer te doen. Soms is het wel degelijk nodig om iets te doen: als je je niet goed voelt, ga naar de dokter, als je band lek is, dan plak je die, rekeningen die betaalt moeten, betaal je. Maar er is ook niets tegen om het gewoon soms even niet te weten, om er gewoon te zijn voor iemand, zonder meteen dingen op te lossen.

‘Omdat er niets gedaan hoeft te woren, zal de werkelijkheid zich ontvouwen zoals die is. Daardoor wordt het ook gemakkelijker om de werkelijkheid te aanschouwen zoals die is, zonder daar zo nodig aan te hoeven sleutelen. Dat is de ware betekenis van ‘loslaten’.’

Zo bezien is het hele boek een pleidooi voor acceptatie, dat vage begrip waar iedereen het altijd over heeft. Je bereikt het door gewoon soms even niets te doen, niet in te grijpen en niet op te lossen, de dingen op hun beloop te laten. Heerlijk toch?

Je kunt daar zelfs nog een stap verder in gaan en niet alleen niets doen, maar bewust te vertragen: langzamer praten, in slow motion strijken of in de langste rij van de kassa gaan staan. Zo ga je helderder denken en ervaar je meer rust. Helemaal slow dus, die Jeffrey Wijnberg.

Dus kom je er niet toe om je spullen actief los te laten, probeer het dan gewoon eens met actief nietsdoen. Laat de zaken een tijdje op zijn beloop. Laat los dat je alles op moet lossen en ontspan.

Klik hier voor het e-book


Meer recensies vind je hier.


 


Nieuw boek:

How to be organized

 


 

Ontvang gratis Organizingtips:

Je ontvangt 2 x per maand de gratis Organizingtips van Sloworganizing. Zo nu en dan stuur ik mails met extra aanbiedingen. Om je welkom te heten krijg je het e-book Het verhaal van je spullen gratis bij je aanmelding.

dit veld niet invullen s.v.p.