Als er niets uit je handen komt

Vorige week was ik even vrij en dat was heerlijk. Maar daardoor zie ik nu maar liefst drie deadlines naderen. Dat geeft druk.

En dan ‘moest’ ik ook nog een artikel schrijven.

Als je zo gaat denken, dan komt er natuurlijk niets uit je handen. Om de schrijven is wat creativiteit nodig en dat komt alleen uit ontspanning.

Omdat ik dat wel weet en ik mediteren weer heb opgepakt, besloot ik eerst maar even te gaan zitten.

Vervolgens duurde het nog geen minuut voordat ik me realiseerde dat deze situatie voor veel mensen herkenbaar zal zijn en dat ik dus een prima onderwerp voorhanden had.

Hoe ontstaat zo’n blokkade en wat kun je doen om er van af te komen?

Te veel te doen en te veel druk

De komende weken komen er een paar deadlines bij elkaar en dat geeft druk. Ik heb het gevoel dat ik nog te veel moet doen in te korte tijd.

Als organizer weet ik natuurlijk prima dat dat niet slim is, maar ook mij gebeurt dat soms toch. Dan komen diverse dingen bij elkaar en heb ik ‘opeens’ toch te veel te doen in te korte tijd.

Dat geeft druk.

En die druk op zich kan al verlammend werken.

Natuurlijk werkten ook mijn apparaten even niet mee, mijn internetverbinding was een tijdje langzaam en viel zo nu en dan uit. Normaal zou ik daar makkelijk overheen stappen, maar nu irriteerde het me mateloos.

Dat soort dingen lijkt altijd wel te gebeuren op zo’n moment. De werkelijkheid is dat ze op andere momenten net zo goed gebeuren, maar dat ik er nu gewoon niet tegen kan. Daardoor wordt het veel groter dan anders.

Mijn plan was om vanmiddag een artikel te schrijven, maar ik had geen idee waarover. Nog meer frustratie.

Het vervelende is dat frustratie je nou niet bepaald productiever maakt, eerder het tegendeel. Al je energie gaat naar de ergernis en niet naar de oplossing.

Maar het kan heel lastig zijn om daar uit te stappen, zelfs als je weet dat het niet werkt om je te ergeren. Stop er maar eens mee!

Mijn eigen advies opvolgen: pauze

Een tijdje probeerde ik er ‘doorheen’ te werken. Dat wil zeggen dat ik probeerde om gewoon door te gaan en achter de computer een onderwerp te verzinnen. Dat lukte natuurlijk niet.

Ik probeerde nog even iets anders te doen, uitstelgedrag dus. Ook niet zo handig.

Na een uurtje realiseerde ik me gelukkig dat ik beter mijn eigen advies op kon volgen en dat een pauze misschien zou helpen.

De laatste tijd heb ik het mediteren weer opgepakt, dus besloot ik om even op mijn kussentje te gaan zitten. Ik had ook kunnen wandelen, maar het motregent buiten, dus dat is wat minder aantrekkelijk.

Ik zat nog geen minuut of ik realiseerde me dat de frustratie die ik voelde en de oplossing een prima onderwerp vormen. Het werkt voor mij altijd goed om vanuit mezelf te schrijven.

Ik noem die minuut niet om op te scheppen, op een ander moment duurt het misschien tien minuten of gebeurt er pas iets als ik weer achter de computer zit. Dat verschilt.

En vergeet niet dat ik daarvoor al een uur of anderhalf had aangeklooid zonder vooruitgang. Misschien had ik langer moeten mediteren als ik eerder was gaan zitten. Dat is niet te zeggen.

De truc: afstand nemen

Ik zeg niet dat je ook moet gaan mediteren. Doe dat vooral alleen als het je aanspreekt, als je denkt dat het iets voor is.

Waar het om gaat is dat je afstand neemt van het cirkeltje waar je in zit en waarin je jezelf vertelt dat je niets bereikt, dat het allemaal niet opschiet en dat het toch niets wordt.

Ik realiseerde me namelijk nog iets tijdens de meditatie: het was niet waar dat ik nog niets gedaan had.

In werkelijkheid had ik al twee grote taken afgerond, zoals ik me had voorgenomen.

Eigenlijk was ik dus al goed op weg. En nu ik het onderwerp voor mijn artikel had, kon ik daar ook mee aan de slag.

Voel je je overweldigd en gefrustreerd? Heb je veel te doen, maar kom je nergens toe? Vind een manier om even afstand te nemen, ga weg van je taak, al is het maar een paar minuten. Je verandert dan meteen je gezichtspunt, letterlijk en figuurlijk en je komt veel sneller tot een oplossing voor je probleem.

Als je niet weet waar te beginnen, dan kun je je prioriteiten weer helder krijgen. En als je ergens mee worstelt, dan krijg je meestal geen ideeën door keihard door te worstelen.

Stop ermee, sta stil, neem afstand, neem een pauze. Het voelt tegennatuurlijk, maar het is vaak het enige wat helpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code