Beginnen met focus

hands02-2Het is mijn ervaring dat ik alleen begin als ik een helder besluit heb genomen over wat ik ga doen. Nu op dit moment was mijn keuze om een artikel te schrijven voor dit eZine. Dat doe ik en niets anders.

Als je blijft twijfelen over wat je gaat doen, dan ga je juist uitstellen en doe je uiteindelijk niets.

Dat is focus: je weet precies wat je wilt doen en dat doe je. Alleen dat. Niet even mail checken of op Facebook rondhangen. Gewoon beginnen met schrijven in dit geval. Ik had al een globaal onderwerp, maar wat er precies moest komen te staan, dat wist ik nog niet.

Begin en er gebeurt iets
Ik weet uit ervaring dat er iets komt als ik maar begin met tikken. Soms schrap ik dat weer, omdat het niet past of omdat mijn tekst een hele andere richting uit gaat. Soms is die andere richting juist waar het over moet gaan. Dan verras ik mezelf met iets wat ik niet had voorzien. En dat onderwerp had ik nooit kunnen bedenken als ik niet was begonnen. Zo wist ik zojuist nog niet dat ik over mijn eigen schrijfproces zou schrijven.

Dit is een goed voorbeeld, omdat ik denk dat het met opruimen net zo werkt. Je kiest een plek waar je wilt beginnen. Misschien weet je nog niet precies hoe je het aan gaat pakken, maar dat geeft niet. Je kunt wachten tot je het perfecte plan hebt, maar dan begin je nooit.

Je maakt eerst de keuze voor waar of wat je wilt opruimen. Dan ga je naar die plek of naar die spullen toe en je laat je daardoor sturen: wat springt er uit? Wat irriteert je het meest? Waarmee zou je kunnen beginnen, omdat het een makkelijke stap is?

Doe soms een stapje terug
Net zoals met mijn tekst, begin je misschien soms op de verkeerde plek en kom je niet verder. Dan doe je gewoon weer even een stapje terug om je af te vragen wat je dan wel zou kunnen doen. Misschien begin je door een groot voorwerp te verwijderen en zo ruimte te maken. Of door lege verpakkingen weg te halen.

Misschien kom je die ene doos met herinneringen tegen en ga je daarmee verder. Of je zet ‘m juist nog even weg.

Zo ga je steeds een stap verder. Je hoeft hiervoor niet per se een doel te hebben, om terug te komen op het vorige artikel. Je enige doel is om met focus te werken en één of meerdere stappen te zetten. Op die plek of met die spullen die je hebt gekozen. Zo kom je verder.

Dit werkt alleen als je echt kiest om een bepaald iets te doen. Dan kun je jezelf verrassen door opeens enorme vorderingen te maken. En dat alleen maar omdat je met focus werkt.

Wil je aan de slag, maar kun je niet kiezen? Doe dan mee met de Actiesafari vanaf 1 juni 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code