De magie van niets hoeven

Ik heb wel vaker geschreven over het wonder van ‘niets hoeven’: als je jezelf toestemming geeft om niets te hoeven, dan doe je vaak het meeste.

En nu ervaar ik dat zelf ook weer. Een maandje geleden had ik totaal geen puf en was ik even zonder ideeën. Ik wilde niets en had geen energie.

Dus gaf ik mezelf toestemming om even niets te hoeven. Ik besloot: geen nieuwe afspraken of nieuwe projecten tot het nieuwe jaar (op dat moment was dat nog een maand of twee weg).

De eerste weken vond ik het alleen maar heerlijk ontspannen om niets te hoeven. Daar knapte ik al van op.

En nu merk ik dat ik overloop van de ideeën. Ik bedenk het ene na het andere leuke project voor 2019. Zomaar, zonder dat ik een planning moet maken van mezelf of zonder dat ik daar echt tijd voor opzij heb gezet.

Het borrelt gewoon op.

Omdat ik mezelf niet meer in de weg zit.
Omdat ik niets hoef, mag opeens alles.
Omdat ik ruimte heb gemaakt.
Omdat ik ontspan en daar creatiever van wordt.

Nu lijkt het vanzelf te gaan.

Het lastige is: je kunt dit niet plannen. Ik moest echt loslaten dat ik iets hoefde. Als ik ga ontspannen om ideeën te krijgen, werkt het niet, want dan is er geen echte ruimte.

Het werkt alleen als je echt stopt met jezelf in de weg zitten, als je echt ontspant en niets hoeft. Misschien leidt dat tot iets. En misschien ook niet. Dat weet je niet.

Maar ontspannen was in dit geval nodig, dus het ging met echt om het niets hoeven. De rest is bonus. En alleen dan kan het soms zo werken dat het begint te borrelen.

Ik wens je veel niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code