Dit maakt een bulletjournal zo fijn

Het korte antwoord op de waaromvraag is natuurlijk: omdat het werkt en omdat het je enorm helpt over overzicht te houden en om je minder overweldigd te voelen.

Dat komt omdat je in een bulletjournal een aantal dingen doet die dat effect creëren:

1 Tem je to-do lijst
Veel mensen hebben to-do lijsten. En misschien heb je ze ook wel op een blocnote staan, waardoor je minder losse briefjes hebt. Dan raak je je to-do’s niet zo snel kwijt.

Maar een bujo doet meer. Het geeft je de mogelijkheid om je to-do’s onder te verdelen in projecten. Je ziet welke acties maar steeds blijven staan en dan kun je je afvragen wat er mee is en of je zo nog steeds wilt doen.

Je gaat bijna automatisch je to-do’s verdelen over je dagen en weken, waardoor je veel beter kunt zien of het wel haalbaar is.

Als je elk week heel veel acties over houdt, dan merk je ook meteen dat het te veel is. Zo krijg je een inzicht in wat je per week voor elkaar kunt krijgen en wat niet.

Bovendien stel je sneller prioriteiten en je ziet wat je al hebt gedaan, dat motiveert. Je houdt daardoor minder snel dat gevoel van: ik ben de hele dag druk, maar wat doe ik nou eigenlijk?

2 Alles bij elkaar
Door de opzet van het bujo kun je eigenlijk alles kwijt wat je wilt. Er is ruimte voor to-do’s, voor afspraken, voor het bijhouden van nieuwe gewoontes, om te brainstormen, om projecten uit te werken. En nog meer, als je wilt.

Ik moest daar in het begin erg aan wennen, omdat ik een agenda gewend was. Daar zit je vast aan de indeling die de agenda biedt. Dat is het en verder niets.

Een bulletjournal geeft je vrijheid om te doen wat je wilt. Er zijn wel kaders die bewezen hebben dat ze werken, maar je hoeft je daar niet aan te houden.

Je kunt van alles invoegen en uitproberen. Als je jezelf eenmaal toestemming geeft om het allemaal niet zo netjes te doen en om er fijn mee te experimenteren, dan is het ook nog eens heel erg leuk.

3 Het is eenvoudig en flexibel
Zoals je hierboven al leest is het bujo daarom enorm flexibel. Als je leven opeens verandert, omdat je een nieuwe baan krijgt, zwanger wordt, gaat scheiden of verhuizen of een nieuw bedrijf begint, dan kun je dat gewoon kwijt. Je hoeft alleen maar een bladzijde om te slaan.

Bovendien heb je er niet veel voor nodig: een pen en een opschrijfboekje is genoeg. Online zie je de meest geweldige bulletjournals met allerlei plaatjes en tekeningen. Zo kun je het doen, maar daar gaat het eigenlijk niet om. Het gaat er om dat je bujo je helpt over overzicht te krijgen en te houden. En daarvoor heb je alleen pen en papier nodig.

Het helpt je om stil te staan bij het waarom
Omdat je een bujo met de hand schrijft, is het vanzelf slow. Je gaat daardoor ongemerkt stilstaan, omdat je geen dingen wilt opschrijven die zinloos zijn. Daardoor maak je al keuzes.

Je wordt ook op een fijne manier gedwongen om stil te staan bij wat je zoal doet. Dat komt omdat je van elke dag een soort verslagje maakt.

Daar kun je je acties in kwijt, dan zie je wat je gedaan hebt (een tadaalijst dus eigenlijk).
Je kunt ook noteren wat je die dag hebt geleerd, gezien en meegemaakt, net wat je wilt. Je kunt overpeinzingen kwijt en ideeën en invallen die je hebt.

Je hoeft daar niet meteen iets mee, maar je ‘vangt’ ze wel. Als dan later blijkt dat het bruikbaar is, dan heb je het nog en kun je het terugvinden.

En als je merkt dat je iets steeds uitstelt, dan zie je dat in je bujo en kun je er eenvoudig bij stil staan waarom dat is. Misschien wil je het helemaal niet meer doen. Dan laat je het gewoon vallen. En als het toch moet, dan kun je het via je bujo in stukjes knippen en het zo stap voor stap uitvoeren.

Meer weten? Klik hier voor de gratis mailserie Bujobasics

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code