Dit scheelt je enorm veel energie

Je kunt er momenteel niet omheen: het is nog winter. Deze kou is dan wel laat in het seizoen, maar hoort er toch echt bij.

Er zijn seizo.enen en die volgen hun eigen ritme. En dat ritme zit ook in jou Het loopt niet per se parallel met de natuur, maar dat ritme is er. Je kunt er maar beter aan toegeven, dan gaat alles veel gemakkelijker.

Wat is jouw ritme?
Jouw ritme van de seizoenen is als eb en vloed: soms ben je vol energie, kun je alles aan en pak je ook alles aan. Soms is alles je te veel. Op andere momenten wil je nieuwe dingen beginnen of heb je er juist enorme behoefte aan om dingen af te ronden.

Dat wil niet zeggen dat je niets kunt doen als je een tijdje geen fut hebt of dat je niets nieuws kunt beginnen als je andere dingen aan het afronden bent.

Waar het om gaat is dat je je er bewust van bent dat dat ritme overal is. En dat er verschillende cycli naast elkaar lopen. Zo ben je op je werk misschien van alles aan het afronden (herfst) en begint er tegelijk een nieuw project (lente). Thuis loopt alles helemaal lekker, je bloeit alsof het zomer is. En soms heb je van die weken of maanden dat alles tegen lijkt te zitten. Dan is het even winter.

Het mooie is: het zijn seizoenen en er komt dus altijd weer een nieuw seizoen. Net zoals de koude buiten zeker voorbij gaat en plaats zal maken voor de lente. Zo is dat ook bij jou. Elk seizoen heeft z’n waarde en alles gaat ook weer voorbij, als je het even niet zo leuk vindt.

Winter: schijnbare rust
Het lijkt dan alsof er niet zoveel gebeurt en misschien voelt het alsof je niet van z’n plek komt. Je probeert dingen te doen, maar het komt niet van de grond.

Letterlijk komen je spullen misschien niet van z’n plek en schiet je niet op met opruimen.

Pas later besef je dat al dat gemodder nodig was om de kiem te leggen voor iets. In de winter zelf weet je nog niet wat dat zal zijn.

Het is de kunst om de kou over je heen te laten komen en te genieten van de relatieve rust. Er komt altijd weer een moment dat dat anders wordt.

Dan is het lente
Je hebt ‘opeens’ ideeën die wel wortel schieten, je begint met nieuwe dingen die wel werken. Ergens heb je in de winter toch uitgevonden waar de groei ligt.

Je kunt nu wel dingen wegdoen en ruimte maken. Je begint nu met projecten die wel werken. Opeens is er allemaal energie.

Gebruik die energie en laat je lekker meeslepen in je opruimenergie. Maak schoon, ruim op, laat los en begin opnieuw. Wat een heerlijkheid.

Het gevaar is dat je jezelf voorbij loopt, dat je te snel wilt. En dan vind je jezefl straks terug in een nieuwe chaos. Vergeet niet om zo nu en dan even stil te staan en om je heen te kijken naar wat je ervan gemaakt hebt.

Zo blijf je stappen nemen en lekker verder gaan zonder door te schieten.

Zomerbloei
Om groei en ruimte te krijgen, moet je aan de slag. Maar er komt een moment dat je weer wat rustiger aan kunt doen. De grote slag is gemaakt, je kunt nu gaan verfijnen.

Dat vraagt wat anders dan grote stappen, dat vraagt overzicht, kijken naar wat nog nodig is. Hoe kun je de dingen nog beter maken? Hoe kun je je huis nog fijner maken? Wat heb je nodig om je nog meer thuis te voelen?

Typisch een geval van zomer.

Loslaten en oogsten in de herfst
Dan is het uiteindelijk gedaan en kun je genieten van de oogst: je opgeruimde leven of een deel ervan is bereikt.

Wat kun je nog loslaten zodat er meer ruimte ontstaat?

Je huis is mooi en je leven is op een hoger plan gekomen. Tijd voor weer wat winterrust, aanmodderen en stilstaan. Om daarna weer verder te gaan.

Want zo is het leven, er is altijd weer een nieuw seizoen. Als je in een bepaald jaargetijde blijft hangen, dan klopt er iets niet.

Je kunt je verzetten, maar dat kost enorm veel energie. Het is slimmer om met aandacht te kijken naar waar het winter is en waar lente of zomer. Waar kun je juist genieten van het resultaat en de herfst? Stop je energie in de gebieden waar lente en zomer heerst, daar kom je het verst mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code