Een oppepper voor je opgeruimde leven

De meeste mensen hebben een goed gevuld leven, waarbij opruimen niet meteen bovenaan staat. Er zijn zoveel andere en leukere dingen te doen. De komende tijd is haast vanzelf gevuld met allerlei activiteiten, festiviteiten en misschien ook verplichtingen.

Toch wil je wel meer ruimte en een opgeruimder leven.
En je wilt niet dat er twee maanden niets gebeurt.

Hoe lukt het je dan toch om vooruit te komen met je opruimplannen?
Dat kan altijd. Je kunt jezelf vertellen dat je geen tijd hebt of je kiest er voor om tijd te vinden, ik geef je 5 manieren:

1. Stap voor stap
Makkelijk in te passen en makkelijk vol te houden is de stap voor stap methode. Dit betekent eenvoudigweg dat je elke dag 10 of 15 minuten werkt aan je opruimproject.

Dat is niet spectaculair en het duurt even voordat je resultaat ziet, maar het is voor bijna iedereen haalbaar.

Je kunt jezelf natuurlijk ook soms vrij geven, je komt ook goed vooruit als je dit bijvoorbeeld vijf dagen per week doet.

2. Sprintjes trekken
Als je het idee van dagelijkse actie niet zo aantrekkelijk vindt, dan kun je het natuurlijk ook anders doen.

Je kunt bijvoorbeeld een blok van 2 uur reserveren en in dat blok steeds sprintjes trekken van bijvoorbeeld 25 minuten. Daarna hou je vijf minuten pauze. In die vijf minuten kom je even bij en kun je rustig bedenken wat je volgende stap is. Dit wordt ook wel de pomodoro-methode genoemd: je snijdt je tijd in plakjes, zoals je een tomaat kunt snijden.

3. Een dag per week opruimen
Ben je eigenlijk de hele week druk en heb je eigenlijk maar één of twee dagen om andere dingen te doen? Dan kun je misschien beter één dag per week reserveren voor je opruimacties.

De andere dagen hoef je je dan niet schuldig te voelen dat je niet opruimt. Ik heb het dan natuurlijk over je extra opruimprojecten en niet over de dagelijkse routines.

Die ene dag werk je zoveel mogelijk aan je opruimproject. Dat wil niet zeggen dat je er de hele dag aan moet werken, het zou kunnen dat je er twee of drie uur aan wilt besteden. Die kun je dan bijvoorbeeld invullen met sprintjes.

4. Gebruik de beste momenten
Een andere manier om aan je ‘opruimtijd’ te komen is door te kijken naar je energie over de dag. Wanneer is dan voor jou het beste moment om op te ruimen?

Je routines kun je gedachteloos doen, dus daar heb je niet zoveel energie voor nodig. Maar keuzes maken als je moe bent, is een minder goed idee. Want je maakt dan eerder keuzes waar je spijt van hebt.

Je hebt dus een moment nodig dat je genoeg energie hebt om keuzes te maken waar je achter kunt staan.

Misschien is dat aan het begin van de dag of juist wat later. Bepaal wat voor jou het beste moment is om je opruimkeuzes te maken en gebruik dat.

5. Gebruik de beperkte tijd in je voordeel
Als je alle tijd hebt, dan kom je vaak niet tot resultaten. Als je weet dat je ‘maar’ een uurtje hebt, dan ben je geneigd om deze tijd goed te gebruiken.

Zie het dus als een voordeel dat je niet zoveel tijd hebt om op te ruimen. En gebruik de tijd die je wel hebt optimaal.

Kies een duidelijk project dat een begin en een einde heeft. Kijk hoeveel tijd je beschikbaar hebt en bedenk wat je in die tijd aan de project kunt doen. Zet een wekker en werk zo geconcentreerd mogelijk aan die ene stap. Tijd om? Dan is het klaar voor vandaag.

Je gaat verder als je weer een moment beschikbaar hebt om een stap te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code