Geef jezelf een reset

De vakantie is het perfecte moment om je dankbaarder te voelen. Door even weg te zijn, kun je jezelf resetten en weer zien wat je allemaal wel hebt.

Dat geeft je energie en de kracht om in actie te komen.

Als je dagelijks opschrijft waarvoor je dankbaar bent, dan levert dat meer geluk op. Daardoor voel je je beter en kun je alles beter aan in je leven. Je zult dan makkelijker in actie komen voor je opgeruimde leven.

Eenvoudig, maar niet simpel
Dankbaarheid is een eenvoudig concept: je kijkt naar wat je allemaal wel hebt en besteedt daar bewust aandacht aan. Elke dag.

Om dit te doen, is een heel ander verhaal. Ik vind het zelf helemaal niet zo simpel om die dankbaarheid ook echt te voelen in het dagelijks leven. Natuurlijk ben ik blij dat ik een dak boven mijn hoofd heb, dat ik gezond ben en dat ik een relatie heb.

En ik kan dat wel opschrijven, maar om het op dagelijkse basis echt te voelen, me daar echt van bewust te zijn, ik vind dat niet zo makkelijk.

Alles went
Dat komt omdat alles went. Wij mensen zijn heel flexibel. Dat is heel fijn als het om nare dingen gaat: je kunt ook wennen aan een minder leuke situatie.

Zelfs als je in een rolstoel terecht komt, schijnt het dat je na een jaar ongeveer weer op je basis-geluksniveau zit.

De andere kant is dat je ook snel went aan de goede dingen. Misschien denk je nu dat je uitzinnig zult zijn als je de loterij wint. En dat zul je ook zeker een tijdje zijn. Maar ook loterijwinnaars keren na een tijdje terug naar hun basis-geluksniveau.

Op kleinere schaal heb ik dat dus ook met mijn huis, mijn gezondheid en mijn relatie. En met al die kleine dagelijkse dingen die wel goed gaan.

Even weg
Als je met vakantie bent, heb je al die dingen niet. Je gewone dagelijkse omgeving is er even niet. En dat is dus een perfecte kans voor een reset.

Als je thuiskomt, dan is het opeens een stuk eenvoudiger om de dingen te waarderen die je anders niet eens opvallen.

Zelf vind ik het altijd heerlijk dat ik het water uit de kraan thuis gewoon kan drinken, bijvoorbeeld. Normaal denk ik daar niet over na, maar als ik net 10 dagen met flessen water heb lopen sjouwen, dan waardeer ik het weer dat dat niet hoeft in Nederland.

Ben je net terug van vakantie? Let dan goed op en kijk wat je gemist hebt. Wees dankbaar wat hier allemaal wel is.

Als je niet weggaat
Gelukkig hoef je niet per se weg uit je huis voor zo’n reset. Het maakt het wel makkelijker als je weg bent geweest, maar het kan ook zonder.

Wat je dan doet is denken aan wat er allemaal mis kan gaan in je leven. En je dan realiseren dat dat allemaal niet gebeurt.

Misschien is dat ook wel de reden dat we zo graag naar films en soaps kijken: je ziet dan allerlei problemen voorbij komen, die je zelf niet hebt.

Maak daar actief gebruik van en realiseer je wat er allemaal niet mis gaat in je leven. Dat er hier geen hongersnood is en geen oorlog. Bedenk dat er geen brug onder je is ingestort. Of dat je niet 12 uur per dag hoeft te werken om wat te verdienen. Zo kun je het nieuws inzetten om je beter te voelen in plaats van slechter.

Het kan ook op wat kleinere schaal natuurlijk. Door te bedenken dat je dagelijks koffie hebt en warm, stromend water (hier ben ik zelf erg dankbaar voor). En kijk hoe je leven zou zijn als je dat niet meer hebt.

Neem iets wat je normaal vindt, waar je eigenlijk niet over nadenkt. Je huis, je bed, je dagelijkse ontbijt en stel je voor hoe je je zou voelen als je dat niet zou hebben.

Zo voel je je meteen een stuk dankbaarder, gegarandeerd.
En dat geeft meer geluk en energie, waardoor je verder komt op weg naar je opgeruimde leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code