Heb je een doel nodig?

Neem afstand senecaEigenlijk is het simpel: om te kunnen starten heb je niets nodig, het enige wat je moet doen is beginnen.

De rest is uitstelgedrag. Alle dingen die je vooraf denkt nodig te hebben, zijn obstakels die je voor jezelf verzint om niet aan de slag te hoeven.

Maar als het zo simpel was, dan zou je natuurlijk wel beginnen. Je hebt een reden nodig om te starten. Helpt het dan om een doel te hebben, is dat een voldoende reden om te beginnen?

Wat je kunt als je hebt opgeruimd
Opruimen alleen is niet zo inspirerend. Dan kan het helpen om iets te hebben om naar uit te kijken. Om te denken aan de dingen die je kunt doen als je eenmaal hebt opgeruimd: mensen ontvangen zonder stress, een kamer inrichten voor je hobby of voor yoga, een logeerkamer hebben.

Dat helpt natuurlijk alleen als die wens sterk genoeg is, als dat echt iets oplevert wat je graag wilt.  En soms is dat gewoon niet zo.

Je wens vinden
Als je een stapje verder gaat, dan ligt er onder je spullen een wens verstopt. Je wilt iets, alleen je zoekt dat op de verkeerde plek. Je wilt spullen gebruiken om je wens te vinden. Alleen heeft die wens meestal niets te maken met spullen, maar met mensen. Je zoekt verbinding, je zoekt veiligheid of je verlangt naar een hechte relatie.

Dezelfde voorwerpen kunnen verschillende betekenissen voor je hebben. Misschien bewaar je je racefiets omdat je het heerlijk vindt om door de natuur te rijden. Of omdat je vroeger altijd met een groepje vriend(inn)en ging fietsen.

Als je dat weet, kun je dat verlangen invullen. Met of zonder spullen, maar die dingen houden je niet langer vast en jij houdt de dingen niet langer vast.

En dat doel dan?
Bij een doel denken veel mensen aan wat ze in huis willen bereiken. Dat is misschien genoeg om je te laten starten, maar zeker niet om je in beweging te houden. Daar heb je meestal iets langer voor nodig, om dat te ontdekken.

Je zoekt niet een concreet doel, maar meer een verlangen. Als je weet wat je echt wilt, hoef je niets vast te houden dat daar niet bij hoort.

Heb je een doel nodig?
Het is maar hoe je het noemt. Ik heb het liever over een wens of een verlangen. Dat is meer een gevoel dat je wilt nastreven.

Het nadeel van een doel is vaak dat het eenduidig is. Dat kan een voordeel zijn, het geeft je focus: de kleine kamer opruimen, de administratie ordenen.

Maar het betekent ook dat het is mislukt als je dat niet haalt. Dan voel je je waardeloos en heb je het idee dat je het niet kunt.

Een wens of een verlangen kun je op veel manieren invullen. Misschien zoek je verbinding. Dan kun je daarvoor de kleine kamer opruimen, zodat je nichtjes kunnen komen logeren. Maar je kunt ook samen eten of iets buiten de deur doen. Dat levert allemaal verbinding op. En omdat je jouw verlangen vorm geeft, worden je spullen minder belangrijk. En zo kun je loslaten.

Een doel kan dus zinvol zijn, als je doel is om je verlangen te leven.
Wil je daar meer over weten? Schrijf je dan hier in en ontvang twee keer per maand gratis mijn artikelen in je mailbox.

Één reactie op “Heb je een doel nodig?

  1. Door een ongelukkige beweging, brak ik een 66 jaar oude koffiekop. Omdat ik er werkelijk om moest huilen, snapte ik wel dat het meer was dan alleen maar een mooi kopje, maar wat dan? Het blijft een beetje puzzelen maar ik snap nu beter waar het over zou kunnen gaan. Herinnering aan een veilige jeugd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code