Heeft je smartphone emotionele lijm?

P1160288Emotionele lijm is de reden dat je je eigen spullen niet zo makkelijk loslaat, maar dat je bij een ander snel kunt zien wat wel en niet waardevol, mooi en handig is. Het zijn de emoties die je je spullen meegeeft.

Plakt er ook van die lijm aan je smartphone en zo ja, wat is dat dan voor lijm?

Ik bedoel niet zozeer dat je telefoon een duur ding is en dat je er veel mee kunt. Dat zijn feiten en maakt dat het een superhandig ding, waar je niet graag afstand van zou doen. Ik ook niet.

Waar het mij om gaat is de emotie die je voelt als je je telefoon pakt. Als je even snel je e-mail of je social media checkt. Als je geen smartphone hebt, dan doe je dit misschien op je computer, lees dan toch verder. Dit gaat ook over jou.

Het is niet erg om emotionele lijm te hebben. Iedereen heeft het. Het wordt vervelend als die lijm er voor zorgt dat je veel te veel spullen bewaart, waardoor je niet meer aan leven toekomt. Zo kun je ook je telefoon zo vaak raadplegen dat je niet meer aan het echte leven toekomt.

De lijm aan je spullen heeft je iets te vertellen, namelijk dat je op zoek bent naar iets. Iets echts. Verbinding, onafhankelijkheid, wijsheid, geluk. Wat als dat met e-mail en social media ook het geval is?

Dan is het hoog tijd om te onderzoeken wat voor soort emotionele lijm er aan je telefoon kleeft. Wat zoek je eigenlijk als je steeds op je telefoon kijkt?

Je komt er achter als je nagaat op welke momenten je je telefoon checkt. Hoe voel je je dan?

Net als met andere gewoontes heeft het al effect als je gewoon noteert wat er gebeurt. Hou een tijdje bij op welke momenten je online gaat.

Zelf merk ik dat ik vaker spelletjes speel als ik gefrustreerd ben of ontevreden. Dan denk ik even niet aan mijn frustratie of aan wat er niet goed gaat. Soms is dat niet erg, als je op die manier stress naar beneden krijgt. Maar meestal is het niet erg productief. Ik doe niets aan de bron van mijn frustratie, ik zie niets onder ogen. Ik los niets op.

Misschien is het voor jou iets anders, bijvoorbeeld dat je je eenzaam voelt. Je zoekt verbinding, wilt even contact. Het punt is: online contact is geen echt contact en geeft een vertekend beeld van de wereld, omdat de meeste mensen alleen positieve berichten plaatsen. En dan lijkt jouw leven helemaal saai. Dat helpt je dus niet.

Misschien is het voor jou iets anders dat maakt dat je steeds even gaat kijken: je baan is vervelend of je baas, je kinderen zijn onrustig, je wilt even je lange takenlijst ontvluchten. Er kunnen allerlei redenen zijn. Zolang je die redenen niet helder hebt zul je (te) veel tijd online blijven doorbrengen.

Gelukkig is de oplossing eenvoudig: richt je aandacht op iets anders.

(ik zei eenvoudig, niet makkelijk)

Doe dingen die je wel gelukkig maken. Hoe je je voelt wordt bepaald door waar je je aandacht op richt. Je weet nu dat spelletjes, e-mail en social media je niet gelukkig maken. Tijd om andere dingen te doen.

Hoe kun je zorgen dat je je aandacht weer meer richt op de echte wereld om je heen en in jezelf?

1. Dankbaarheid
Het klinkt suf, maar dankbaarheid helpt je om je te richten op de positieve dingen. En daarom let je meer op wat er om je heen gebeurt. De mooie dingen, de leuke dingen. Schrijf dagelijks tenminste 5 dingen op waar je dankbaar voor bent. Doe dat ’s avonds voordat je naar bed gaat en je gaat positief slapen (zet eerst je telefoon uit voor je dit doet).

2. Gebruik social media selectief
Ik ben niet tegen social media, integendeel, ik ben een enthousiast gebruiker. Want het heeft ook een hoop positieve kanten. Maak daar gebruik van: onderhoud contact met oude schoolvriend(inn)en, maak afspraken met anderen via Facebook, kijk dagelijks even, maar laat je niet meeslepen.

En ga soms gewoon even offline. Als je een dagje weg bent, als je uit eten gaat. Zet je telefoon uit. Of leg ‘m zo ver dat je niet makkelijk kunt kijken. Het is even wennen, maar dan is het heerlijk ontspannend.

3. Maak een praatje
Even een praatje maken over het weer met de buurvrouw, de kassière of de postbode. Het maakt niet uit of je die persoon goed kent of niet. Die ander voelt zich daardoor beter, maar jijzelf ook. Je maakt even contact, hier en nu. En dat kan je hele dag goed maken. Zo simpel kan het zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code