Hoe zit het met wilskracht?

Wilskracht_Plof je wel eens op de bank? Dan weet je hoe lastig het kan zijn om weer op te staan, vooral als je moe bent. Dat kost kracht.

Een raket gebruikt 90 procent van zijn energie om op te stijgen, om zich aan de zwaartkracht te ontworstelen. Beginnen kost op dezelfde manier kracht.

Wij mensen noemen dat wilskracht.

Psychologen zijn het er al een tijdje over eens dat wilskracht op kan raken: je hebt een bepaalde hoeveelheid, die je voor van alles gebruikt: om op te staan, om aan het werk te gaan, om onderweg die verleidelijke geur van croissants te weerstaan. En zo gaat dat de hele dag door.

Ook als je wilt gaan opruimen heb je daar wilskracht voor nodig, tenminste om te beginnen.

Gelukkig kun je je wilskracht ook weer aanvullen. Door te slapen, te mediteren, gezond te eten, door te sporten, dat soort dingen. Dan heb je de volgende dag weer een nieuwe voorraad.

Op dit moment is er een debat gaande is in de psychologie. Het gaat er eigenlijk over dat onderzoeken niet herhaald kunnen worden met dezelfde uitkomsten. Dat moet eigenlijk het geval zijn bij goede wetenschap. Door allerlei schandalen is er veel zelfonderzoek gaande in de psychologie en dat is een goede zaak.

Het idee dat wilskracht uitgeput kan raken lijkt nu ook niet aan te tonen in herhaalonderzoek. Dat wil nog niet zeggen dat het niet waar is, natuurlijk. Maar het betekent ook dat het niet zo’n vaststaand feit is als werd gedacht.

Nou was er altijd al iets geks aan de hand met wilskracht: als je gelooft dat je nog ergens een voorraad hebt, dan heb je die ook. Je kunt dan altijd nieuwe kracht aanboren, zoals een marathonloper die in de laatste kilometers wordt gedragen door het publiek en opeens sneller gaat lopen. Ook al dacht hij helemaal uitgeput te zijn. Ergens haalt hij toch nog een reserve vandaan.

Betekent dit iets voor jou als je gaat opruimen? Of voor Sloworganizing?
Heb je wilskracht nodig?

1. Je hebt energie nodig om op te ruimen
Opruimen kost energie, of dat nou wilskracht is of iets anders. Met Sloworganizing benadruk ik dat je je energieniveau op peil moet houden. Anders neem je minder goede beslissingen en krijg je misschien spijt van je keuzes.

Als je moe bent heb je minder contact met het onbewuste deel van je brein. Daarin combineer je alle gegevens die je hebt, waardoor je tot de beste beslissing komt. Kiezen als je moe of emotioneel bent is dus niet zo slim.

2. Beginnen kost energie
Dat het lastiger is om in beweging te komen dan om in beweging te blijven is een ervaringsfeit en een natuurkundige wet: de wet van de traagheid.

Voorwerpen en mensen behouden het liefst hun bestaande bewegingstoestand. Als ze stilstaan, blijven ze stilstaan en als ze bewegen blijven ze makkelijker bewegen. Als je die toestand wilt veranderen, dan kost dat kracht.

Vooral om te beginnen met iets heb je dus energie nodig.

3. Kleine stappen kosten minder energie
Als je begint met iets kleins dan is dat altijd makkelijker: het kost gewoon minder kracht om 2 kranten weg te doen, dan om een hele stapel weg te doen. Laat staan meerdere stapels, waarin misschien ook nog andere dingen zitten.

Dat is één van de redenen dat de S van Sloworganizing staat voor stap voor stap. Zo kom je makkelijker in beweging. En als je eenmaal in beweging bent, dan is het weer eenvoudiger om nog een stap te zetten. Zo kom je vooruit.

4. Gewoontes kosten geen wilskracht
Wat er ook aan de hand is met wilskracht, die heb je helemaal niet nodig als je weldadige gewoontes hebt. Die voer je namelijk uit of je nou moe bent of niet. Gewoon omdat het een gewoonte is. Op de langere termijn is dat de enige manier om opgeruimd te blijven.

Zoals je merkt praat ik liever over energie dan wilskracht. Gelukkig is het in de lente relatief eenvoudig om je energie op peil te houden, door lekker naar buiten te gaan en in de zon te zijn.

Deze artikelen voortaan in je mailbox? Schrijf je in voor de gratis Organizingtips

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code