Ik heb geen tijd voor pauze

Het is weer eens zo’n dag met meerdere afspraken, die maar net in elkaar passen. Ik moet door, anders haal ik het niet.

Voor ik het weet, ren ik van het één naar het ander en prop ik er ook nog even een was en dat telefoontje tussen.

Aan het eind van de dag hang ik op de bank en vraag ik me af wat ik nou eigenlijk heb bereikt met die drukte. Ik voel me totaal niet voldaan.

Terwijl ik weet dat het ook anders kan. En daarbij hoef ik niet eens per se minder te doen. Het enige wat nodig is, is een paar keer per dag een korte pauze inbouwen.

Dit is hoe je dat doet:

1. Een pauze van 3 seconden telt ook
Het is een misverstand dat een pauze altijd minstens een kwartier moet duren. Of dat mediteren alleen telt als het minstens een half uur is. Stilstaan kan ook in 3 seconden of 5.

Even stoppen en ademhalen.

Vaak is dat al genoeg om weer te landen in het heden. Om je eigen drukte te relativeren en om te weten wat je volgende stap is.

2. Gebruik de pauzes die je krijgt aangereikt
Het dagelijks leven geeft je de hele tijd mogelijkheden voor een pauze. Sta je te wachten tot het water voor de thee kookt? Dat is een pauze. In de rij voor de kassa heb je een pauze. Wachtend op de trein of tot je afspraak er is, pauze.

We zijn de laatste tijd gewend om die momenten vol te stoppen met onze smartphone, maar dat hoeft natuurlijk niet. En als je dat niet doet, dan sta je wel ongeduldig te wezen, omdat je tijd wordt verspild met wachten.

Bekijk het anders en zie die momenten als een pauze: je hoeft even niets, je kunt voor je uit staren en aan niets denken. Dat is de beste manier om weer te weten wat belangrijk is.

3. Zie een pauze als winst
Als je superdruk bent en van de ene naar de andere afspraak rent, is het moeilijk te geloven, maar een pauze levert altijd meer op dan hij kost.

Zonder pauze ren je door en heb je de neiging om je te laten sturen door alles wat er om je heen gebeurt. Je reageert. Maar daardoor kun je makkelijk vergeten wat voor jou het belangrijkste is. Je bent dan druk, maar je hebt niet het gevoel dat je opschiet. Aan het einde van de dag ben je ontevreden, terwijl je toch heel druk bent geweest.

Als je door de dag heen kleine pauzemomenten neemt, kun je even resetten. Je kunt even naar jezelf kijken en je afvragen of je nog doet wat je je had voorgenomen. Is dit echt belangrijk allemaal of laat je je sturen door prikkels van buiten? Laat je je afleiden van wat belangrijk is?

Als dat zo is, kun je na een pauze weer terug naar je eigen prioriteiten. Dan ben je ook druk, maar voel je je aan het einde van de dag veel meer tevreden over jezelf.

Een korte pauze heeft extra veel effect als je al weet wat voor jou echt belangrijk is op dit moment. Dan kun je daar snel weer naar terugkeren.
Om die keuze te maken, heb je af en toe een wat langere pauze nodig. Gun jezelf zo’n pauze met het weekend Tijd voor je opgeruimde leven.

Als je eenmaal je richting weet, kun je steeds weer snel terugkeren naar je eigen pad. Lees hier meer over Tijd voor je opgeruimde leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code