Je favoriete opruimverhaal

December is een tijd van verhalen. Verhalen die we elkaar vertellen. Die we lezen. Over gierige mensen die veranderen en daar beter van worden (A Christmas Carol). Over het licht dat weer begint, wat bijvoorbeeld in Zweden een belangrijke rol speelt bij Santa Lucia.

En natuurlijk het verhaal van een kind dat geboren wordt in een stal en door drie koningen welkom wordt geheten.

Ik ben zelf niet gelovig en wat mij betreft zijn dit ook echt verhalen. Maar eigenlijk doet dat helemaal niet ter zake.

Elk verhaal dat het zo lang uithoudt, moet ons wel iets te vertellen hebben, anders was het wel een keer verdwenen de afgelopen 2000 jaar.

Soms zijn verhalen aan herziening toe, zoals je nu bijvoorbeeld merkt met het verhaal van Sinterklaas. Als er zoveel discussie is over een verhaal, dan is er iets aan de hand en wordt het tijd om er iets mee te doen.

En het mooie is: dat kan gewoon.

Maak je eigen verhaal
Wij mensen maken onze eigen verhalen en dat betekent ook dat we ze kunnen veranderen. Zonder dat daarmee de kern van wie we zijn verandert.

Voor jouw eigen verhaal is het niet anders.

Je vertelt jezelf namelijk ook de hele tijd verhalen over je leven en over wie je bent.

Dat is nodig, want zo geef je jezelf houvast. Niets raars aan dus.

Sommige verhalen die je jezelf vertelt roepen een goed gevoel op. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als je met plezier terugdenkt aan de decemberfeesten in je jeugd.

Zelf heb ik goede herinneringen aan het zetten van mijn schoen en de geintjes die mijn vader dan uithaalde. Hij at dan bijvoorbeeld de mandarijntjes op en liet de schillen liggen. Een klein ding, maar als kind vonden we dit hilarisch.

Ook hebben we een tijdje met de hele familie, inclusief ooms en tantes en neven en nichten, Sinterklaas gevierd met surprises en gedichten. Dat was dikke pret, in de voorbereiding en op de avond zelf.

Dit zijn verhalen die mij steunen in wie ik ben en waar ik vandaan kom.

Niet alle verhalen helpen je verder
Maar er zijn ook andere verhalen te bedenken die je niet steunen. Die gaan over wat er niet kan en wat toch niet bij je past.

Ik kom bijvoorbeeld niet uit een ondernemersgezin. Om met mijn bedrijf te kunnen starten, moest ik er over heen stappen dat dat niets voor mij zou zijn.

Gelukkig zijn er in deze tijd genoeg andere voorbeelden van ondernemers die me daarbij kunnen helpen. Anders had ik het misschien niet gedaan.

Je kunt dus je verhaal veranderen.

Verander je verhaal
Ook jij hebt verhalen die je helpen en verhalen die je tegenhouden om te doen wat je wilt.

Die laatste kun je veranderen.

Als je jezelf vertelt dat je niet kunt opruimen, dat je gewoon geen discipline hebt of dat het nou eenmaal voor niet is weggelegd, dan kom je niet verder met dat verhaal.

Je kunt blijven kijken naar alle pogingen die je al hebt gedaan en die, in jouw ogen, mislukt zijn.

Er is een verhaal over Edison die heel veel pogingen nodig had om de gloeilamp uit te vinden. Hij zei: dat zijn geen mislukkingen, maar ik heb gewoon 10.000 manieren gevonden die niet werken.

De boodschap is duidelijk: uiteindelijk vind je een manier die wel werkt. Als je maar blijft zoeken.

Dit verhaal is waarschijnlijk niet waar, al was het maar omdat Edison helemaal niet de uitvinder is van de gloeilamp. Hij was wel degene die de eerste lamp op de markt bracht.

Maar dit verhaal kan je wel inspireren om het te blijven proberen. Daarom blijft het ook rondzingen. Waar of niet waar.

Welk verhaal wil jij jezelf deze decembermaand vertellen over opruimen?

Kun je dat verhaal zo aanpassen dat je geïnspireerd bent om het in januari op een andere manier te proberen?

Soms heb je daarbij een frisse blik nodig en dat is precies wat ik je wil geven bij Slow-leven vanaf januari. Het thema is: nieuw jaar, nieuw verhaal.

Klik hier als je wel een ander verhaal kunt gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code