Je spullen als tijdmachine

Ik zag een paar afleveringen van het programma Groeten uit 19XX op RTL4 (woensdagavond). Daarin gaat een gezin van een bekende Nederlander terug naar het jaar waarin die persoon 12 was.

Voor de meesten een tijd dat ze nog zorgeloos waren. En een tijd zonder mobieltjes en internet.

Het gezin komt in een huis dat helemaal is ingericht naar het jaar waarin ze teruggaan, bijvoorbeeld 1973 of 1986. Dat is geweldig gedaan, alles klopt, tenminste alles wat in beeld komt.

Wat opvalt zijn de reacties op spullen uit die tijd: de blijheid en de herkenning. De meesten voelen zich meteen weer geborgen. Het gevoel van die tijd komt meteen weer helemaal terug.

Waar het ook veel over gaat is dat het zo gezellig is zonder al die apparaten. Het gezin praat weer met elkaar.

Het zegt iets over onze relatie tot spullen en waarom we ze niet kwijt willen.

Het zegt voor mij ook iets over wat we zoeken. Dat kan worden opgeroepen door spullen, maar daar gaat het niet om. Het gaat om dat gevoel, die geborgenheid en de gezelligheid.

Om dat te bereiken hoef je natuurlijk niet je hele huis in te richten naar het jaar dat je 12 was.

Het is wel goed om er over na te denken, wat je daar dan wel voor nodig hebt.

Welk gevoel wil jij bij je huis hebben? Wat wil je dat het oproept? En wat heb je daar voor nodig?

Het is natuurlijk prima om een paar dingen te bewaren die je meteen meenemen naar een bepaalde tijd. Welke dingen staan voor jou model voor je jeugd? Voor je studietijd? Voor de tijd dat je verliefd was en voor het eerst op jezelf ging wonen? Voor de tijd dat je kinderen nog jong waren?

Wat komt als eerste bij je op? Wat dompelt je helemaal onder in dat fijne gevoel?

Wat voor gevoel is dat eigenlijk voor jou? Is het pure nostalgie? Geborgenheid? Zorgeloosheid?

Bij verschillende periodes kunnen verschillende gevoelens horen.

Wat geeft dat gevoel je op dit moment? Is het alleen herinnering of is het ook iets waar je nu meer van kunt gebruiken? Zo ja, hoe kun je dat dan in je leven bouwen, zonder dat je alles uit die tijd bewaart?

Zo wordt je spullen doornemen meer schatgraven dan een verplichting. Je bent op zoek naar iets, iets wat er vroeger was en wat je nu mist. Dat gevoel zit verstopt onder je spullen.

Het is jouw missie om dat gevoel te ontdekken. Zodat je er iets mee kunt in het heden, zonder dat je jezelf begraaft in nostalgie. Want dat is leuk voor TV-programma’s, maar niet voor jouw dagelijkse leven.

Wil je meer weten over schatgraven in je spullen en ontdekken wat je spullen voor jou betekenen? Schirjf je in voor de gratis Organizingtips van Sloworganizing

1 thought on “Je spullen als tijdmachine

  1. Heel herkenbaar! In mijn meditatieschool heb ik een ouderwetse koektrommel staan, lichtblauw, rond. Bijna iedere 40+er die binnenkomt krijgt een glimlach bij de trommel: oh, die hadden we thuis ook, of die had mijn oma ook. Direct schatten gevonden in het eigen hoofd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code