Kies jij voor loslaten?

hands02-2Loslaten is leuk, maar op zich niet per se motiverend. Het kan zelfs erg lastig zijn. Daarom heb je iets anders nodig om je op te richten. Iets waar je blij van wordt. Anders is het maar moeilijk vol te houden.

Gelukkig is er iets wat we allemaal fijn vinden dat je in de plaats kunt stellen van spullen: belevenissen. Als je daar op focust wordt het opeens allemaal een stuk eenvoudiger.

Er zijn allerlei redenen te bedenken om los te laten, om minder te bezitten: het milieu, je eigen gevoel van ruimte en rust, de tijd die je over houdt om andere dingen te doen als je minder hebt op te ruimen.

Tegelijkertijd is loslaten lastig: je bent gehecht aan spullen en kiezen wat je wilt houden en wat weg kan, is soms erg lastig. Zeker als je helemaal geconcentreerd bent op de spullen. Elke keer als je iets vastpakt, dan komen er volop herinneringen boven. Dat ene voorwerp wordt daardoor opeens heel waardevol en loslaten wordt daarmee een stuk moeilijker dan je dacht.

Gelukkig is er een uitweg: stop met focussen op de spullen en begin met kijken naar wat je wilt meemaken. Want waar gaat het nou eigenlijk om in het leven? Toch niet om de spullen die je hebt verzameld? Natuurlijk gaat het om de herinneringen die je erbij hebt. Maar waarom zou het bij die bestaande herinneringen moeten blijven?

Het leven is veel leuker als je steeds nieuwe herinneringen erbij maakt. En dat doe je door dingen te beleven, mee te maken. Wat er dan gebeurt is dat je veel minder gericht bent op de spullen. Veel dingen zijn daardoor ook minder relevant: het is wel duidelijk dat ze niet meer bij je passen. Of ze staan je in de weg bij het maken van nieuwe herinneringen, bij het beleven en ontdekken van nieuwe dingen. Zo wordt loslaten wat niet meer bij je past veel eenvoudiger.

Want dit is het mooie van belevenissen: je maakt nieuwe herinneringen en die zijn alleen van jou. Ze verouderen niet, zoals spullen dat wel doen. Ze worden vaak juist mooier in de tijd.

Ze zijn lastiger te vergelijken dan spullen en daardoor hoef je je ook niet druk te maken over wat anderen beleven. Misschien maak jij geen wereldreis, maar toevallig heb je wel een supertip voor een lunch in jouw stad. Of je maakt iets: een breiwerk, een kast, een boek. Dat is iets om trots op te zijn en alleen van jou.

Horen daar geen spullen bij? Natuurlijk wel. Niemand beweert dat je alles weg moet doen (en ik zeker niet). Maar het zijn spullen die je dierbaar zijn, die model staan voor een periode of een belevenis. Of het zijn spullen die je de hele tijd gebruikt bij je activiteiten: een surfplank, wol, verf, studieboeken.

Zo heb je nog steeds spullen, maar je leven draait niet om die spullen. Dat draait om wat echt belangrijk is: herinneringen verzamelen.

En doordat je je focus verlegt, ben je minder geneigd om spullen vast te houden. Gewoon omdat je dagelijks ervaart dat er belangrijkere zaken zijn dan spullen: ervaringen.

Loslaten is wel een prima start om ruimte te maken, zodat je je meer op ervaringen kunt richten. Lees daarom alles over loslaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code