Koester je spullen

Ik heb het nu al een flinke tijd over loslaten. Je zou kunnen denken dat ik vind dat je zo min mogelijk spullen moet hebben. Hoe meer je loslaat, hoe minder je hebt, tenslotte.

Toch gaat het eigenlijk niet om het loslaten zelf, dat is een middel. Het gaat er om je spullen te koesteren en ruimte te maken voor jezelf en voor nieuwe dingen.

lijm003kleinWat ik nooit weg doe
Tijdens de loslaatuitdaging vroeg iemand me ook: wat zou je nooit wegdoen? Die dingen zijn er natuurlijk ook. De knikkerzak die mijn opa voor me maakte. Mijn oude knuffelbeer, de boeken van Terry Pratchett die ik steeds weer kan lezen en die me steeds weer hardop doen lachen.

Dan zijn er die mooie kastjes, die me altijd weer aan Gaudí doen denken, omdat ze mooi gegolfd zijn. Daarmee roepen ze een heel reservoir aan herinneringen op van bezoekjes aan Barcelona. Daardoor denk ik ook weer andere vakanties, zo gaat dat als je hersenen aan het associëren slaan.

Als er minder omheen zit, dan kan ik die extra dierbare spullen weer beter zien. Bij het opruimen van mijn posters, kwam ik ook die plaat van Kandinsky weer tegen. Ik realiseerde me dat ik die eigenlijk heel inspirerend vindt en hang ‘m weer aan de muur.

Ik heb een aantal dierbare video- en cassetteopnamen die onvervangbaar zijn. Die kwam ik tegen, terwijl ik me afvroeg of ik cassettes kon loslaten. En ik heb heerlijk iets ouds teruggeluisterd. Ook daar heb ik fijne herinneringen bij en ik werd er heel vrolijk van.

Ik laat dus los om juist meer te kunnen genieten van de dingen die ik vasthoudt.

Bewaren waar je van houdt
En wat ik je wil laten zien met alle aandacht voor het thema loslaten is dat je meer kunt genieten van wat je hebt als je niet steeds alles begraaft onder stapels en stapels nieuwe spullen.

Ik wil juist dat je meer houdt van de spullen die je bewaart. Omdat je bewust kiest om ze in je leven te hebben, omdat je weet en voelt dat ze iets toevoegen aan je leven. Daar ben je natuurlijk zuinig op. Die dingen koester je.

En koesteren betekent dat je ze een prominente plaats geeft. De knikkerzak van mijn opa hangt in mijn werkkamer, ik zie ‘m elke dag. De Gaudí-achtige kastjes zijn in gebruik in de woonkamer. En Kandinsky hangt weer aan de muur.

Hoe meer je hebt, hoe meer je hebt te onderhouden. Je moet het afstoffen, het moet een plek hebben, je hebt er alleen iets aan als je er iets mee doet. Ik kan wel al die cassettebandjes bewaren, maar als ik er nooit iets van draai, waarom heb ik ze dan?

Loslaten geeft je focus: je kijkt waar je blij van wordt, wat goede herinneringen oproept, waardoor je geïnspireerd wordt. Dat zijn de dingen die je in je huis wilt hebben.

Dat geeft mij energie. En met die energie komen nieuwe ideeën. En gelukkig heb ik daar ook tijd voor, omdat ik niet al mijn tijd kwijt ben met het ordenen en bijhouden van mijn spullen.

Koester dus je spullen en laat de rest lekker los.

De Loslaattoolkit
De Loslaatuitdaging is voorbij, maar de gratis Loslaattoolkit is nog tot en met 1 april (geen grap) te downloaden.

1 thought on “Koester je spullen

  1. Hoi Yvonne,

    Alsof het zo moest zijn. Vandaag ben ik met een grote opruimactie bezig en vond je slowmail in mijn inbox. Alle andere mails waren tot nu toe op de grote hoop ongelezen terecht gekomen, maar deze trok juist vandaag mijn aandacht.
    Hierdoor kwam ik op je site en las over de loslaatactie. Je hebt me geïnspireerd en ik ga dus vandaag beginnen met loslaten. Omdat ik mezelf vrij goed ken en ik vaak snel opgeef heb ik mezelf opgelegd iedere dag 1 item weg te doen. Niet meer en niet minder. Want als ik meer doe is de neiging om morgen niets te doen veel groter. Ik kan vandaag al wel 10 dingen verzinnen en dan geef ik mezelf dus gelijk een excuus om 9 dagen niets meer te doen. En na die 9 dagen ben ik vergeten dat ik er ooit aan begonnen ben. En dus…. 1 ding/beslissing per dag. Ik heb een pinterestaccount aangemaakt om alles wat ik weg doe te registreren. Ik ben benieuwd naar het resultaalt, maar ik ben er van overtuigd dat er nog heel veel dingen zijn die weg kunnen. Dank voor je inspiratie.
    Groetjes, Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code