Maak ruimte voor wat je echt wilt

Waar wil je meer van in 2016_December is een moment van terugkijken op het afgelopen jaar. Om te ontdekken wat goed is en mag blijven en om na te gaan wat je liever los laat. Om je te warmen aan wat er is en om samen te zijn.

Het helpt om daar bewust bij stil te staan. Zo maak je ruimte voor het nieuwe jaar.

1. Wat ging goed?
Ik vind het altijd heel fijn om een lijst te maken van mijn successen: wat ging goed dit jaar? Wat heb ik bereikt?

En dan niet alleen de grote, duidelijke zaken zoals het afsluiten van mijn opleiding, maar ook dingen die minder tijd kosten, zoals vaker mediteren of wandelen. Of de gezonde maaltijden die ik heb gekookt en de complimenten die ik heb uitgedeeld.

Ik maak altijd een lijst van tenminste 50 successen. Dat geeft een enorm goed en positief gevoel.

2. Waar ben je dankbaar voor?
Behalve wat goed ging, kun je ook dankbaar zijn voor wat je hebt. Voor het dak boven je hoofd, voor je dierbaren, voor de bloemen die je hebt gekregen. Ook een hele fijne lijst om zo lang mogelijk te maken.

3. Waar wil je meer van?
Als je die twee lijsten hebt gemaakt, dan kun je wel een inschatting maken van de dingen waar je meer van wilt. Waar krijg jij energie van?

Er is vast een overlap met de eerste 2 lijsten. Maar het is niet helemaal hetzelfde. Energie krijg je van activiteiten, van nieuwe dingen zien en uitproberen. En meestal niet van achter je scherm zitten.

Omdat je nou eenmaal niet alles kunt doen, is dit ook meteen een lijst van waar je minder van wilt: alles wat er niet op staat is geen prioriteit.

4. Je ja-zekerlijst
Dit is de kortste lijst van allemaal: er staan 3 tot 6 activiteiten op waar je altijd ‘ja’ tegen wilt zeggen.

De tijd voor jezelf staat bovenaan deze lijst (ik vind dit zelf ook moeilijk, maar het is echt nodig om dat te doen). Daarna komen een aantal andere activiteiten die je belangrijk vindt. Dat kunnen acties zijn die eerder op je lijst met energiegevers stonden, maar dat hoeft niet. Je kunt dingen belangrijk vinden die je toch niet veel energie geven.

Zet niet teveel dingen op je lijst. Als er meer dan 6 activiteiten op staan, dan wordt het erg moeilijk om die allemaal voorrang te geven. Ze gaan elkaar dan ook in de weg zitten.

Dat wil niet zeggen dat je nooit iets doet wat niet op je ja-zeker lijst staat. Natuurlijk wel. Maar als je moet kiezen, dan gaan acties van je ja-zeker lijst altijd voor.

Dat geeft je houvast als je moet kiezen.

5. Wat betekenen deze 4 lijsten voor 2016?
Je hebt nu 4 lijsten gemaakt, sommige lang, andere kort. Leg ze nu bij elkaar. Wat betekent het voor jou? Wat wil je zeker doen in 2016?

Staan je successen uit 2015 ook op de lijst met dingen en mensen waar je meer van wilt? Of zijn dat hele andere dingen? Het hoeft niet overeen te komen.

Wat betekent je ja-zekerlijst? Je kunt niet alles doen, daar heb je de tijd niet voor. Dus een ja-zekerlijst, betekent ook een nee-zekerlijst.

Je kunt alleen meer van iets gaan doen, als je aan de andere kant minder van iets doet. Zo maak je ruimte voor wat je echt wilt.

Deze artikelen in je mailbox? Abonneer je hier op de gratis artikelen van Sloworganizing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code