Meesterlijke fouten maken

Toen ik voor het eerst startte met een bullet journal had ik een supermooi boekje gekocht en wilde ik het in één keer helemaal goed doen.

Dat is de perfectionist in mij. Daarvan mag ik geen fouten maken.

Alleen werkt dat dus niet. Want ik was nog aan het uitvinden wat een bullet journal voor mij kon betekenen. En ik wist nog helemaal niet wat een handige indeling was.

Dus in één keer goed, dat was een illusie (zoals het natuurlijk bijna altijd is).

Ik baalde van mijn mooie schrijfboek, nu was het niet mooi meer.

Gelukkig had ik van iemand een ander bullet journal gekregen. Eentje die eigenlijk niet helemaal mijn smaak is. En daarin mocht ik van mezelf volop experimenteren: kladderen, veranderen, opnieuw beginnen.

En zo leerde ik stap voor stap wat ik kan met een bullet journal en op wat voor manier het voor mij werkt en het meest waardevol is.

Wil je dat ook uitvinden? Klik hier voor de gratis mailserie Bujobasics.

Wil je perfectie of meesterschap?
Het voorbeeld hierboven gaat over het verschil tussen perfectie en meesterschap. Of tussen een vaste mindset en een leermindset, zoals dat heet.

Een perfectionist heeft vaak zo’n vaste mindset. Dat betekent dat je van jezelf verwacht dat alles in één keer goed gaat. Eigenlijk vind ik dan dat ik het al moet kunnen. Want anders ben ik niet goed genoeg, dan mislukt het en dat misluk ik zelf ook een beetje.

Dat is de ellende met perfectionisme, je betrekt alles op jezelf, op wie je bent en niet op wat je doet. Dus als er iets niet meteen helemaal lukt, dan vind je dat je zelf waardeloos bent.

Dat maakt het lastig om aan iets nieuws te beginnen, want stel je voor dat het niet lukt. Of je begint wel, maar je stopt voor het af is, zodat het niet kan mislukken.

Mede daardoor ben ik nu al drie keer opnieuw begonnen aan een bullet journal.

Gelukkig ben ik ook heel nieuwsgierig en dat redt me vaak van mijn perfectionistische instelling.

En ik leer om steeds milder naar mezelf te zijn als het niet meteen goed gaat. Dat mag ik steeds vaker, ook al had ik er in dit geval dan wel een oefenboekje voor nodig. Dat is dan ook niet erg, zegt de mildheid in mij.

Tegenover de perfectionist kun je het streven naar meesterschap zetten.
Als ik streef naar meesterschap, dan ben ik automatisch meer open, dan mag ik van mezelf experimenteren en leren. Ik ben namelijk nog geen meester, ik ben een leerling. Ik weet dan dat ik nog aan het leren ben en dus mag ik fouten maken.

Het gevolg is dat ik veel meer leer en veel sneller. Daarmee wordt het ook nog eens veel leuker.

Waar perfectionisme onbereikbaar is, is meesterschap iets wat haalbaar is, zolang ik maar blijf leren.

Inmiddels heb ik steeds beter door wat een bullet journal voor me doet. Dat eerste, supermooie boekje heb ik nog steeds, maar die tweede, die is helemaal vol gekladderd met van alles en nog wat.

Die heb ik gebruikt, ik heb ideeën genoteerd, acties, onderwerpen die ik tegenkwam, aantekeningen gemaakt over boeken en nog veel meer. Na een tijdje begon ik enigszins te begrijpen wat voor mij werkt. Ik gebruik het nu vooral om ideeën vast te leggen. En ik overweeg nu ook om volgend jaar geen agenda meer te kopen, maar om helemaal over te stappen op een bullet journal. Spannend wel.

Ik wil je graag een foto van mijn bulletjournal laten zien, zoals dat er helemaal in het begin uit zag. Maar het lukt me niet om die foto goed in dit artikel te plaatsen. Deze wordt steeds op z’n kant getoond. Het is vast een heel klein dingetje, maar ik kom er niet uit. Dus geen foto van mijn gekladder. Dat is dan maar zo. Niet perfect, maar wel een artikel.

Wil je ook uitvinden hoe een bullet journal voor jou en werkt en misschien een deel van je perfectionisme inruilen voor meesterschap? Maak kennis met het bulletjournal met de gratis mailserie Bujobasics

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code