Ontspannen beginnen

Misschien vind je het hoog tijd om te beginnen, maar je wilt ook van de lente genieten, nu en straks.

Toch is het voorjaar een perfecte tijd om op te ruimen.

Hoe doe je dat dan?

Zo doe je het in elk geval niet
Je denkt misschien dat je jezelf ‘gewoon’ moet dwingen, dat je moet stoppen met uitstellen en aan de slag moet gaan.

In de bovenstaande zin staat wel drie keer het woord ‘moeten’. Als je zo tegen jezelf praat, dan is dat niet zo motiverend. Daar krijg je natuurlijk helemaal geen zin van.

Ook als je het iets anders tegen jezelf zegt, dan nog is dat waarschijnlijk niet de manier. Anders had het eerder ook wel gewerkt en dan had je nu geen stapels.

Hard gaan werken en jezelf dwingen werkt dus niet
Wat doe je dan wel?

Verbind jezelf met de actie
Taken alleen doen omdat ze moeten, werkt misschien even. En als er een autoriteit achter zit, zoals de belastingdienst, dan lukt dat misschien. Maar dan kost het wel enorm veel energie.

Het kan anders. Door jezelf de verbinden met de taak. Daar bedoel ik mee dat je daadwerkelijk voelt dat je de taak wilt doen en waarom dat is.

Je wilt nu opruimen, omdat je niet meer wilt aankijken tegen die stapels. En dat is omdat je je spullen wilt kunnen terugvinden. Dat is prettig. En geeft je straks tijd voor andere projecten. Om met je (klein)kinderen of de hond te spelen, om dat knutselproject te doen, waar je nu geen ruimte voor hebt, om rustig te mediteren, om mensen te kunnen ontvangen en samen plezier te hebben.

Als je voor jezelf nagaat wat je dieperliggende reden is om op te ruimen, dan is het heel anders om aan de slag te gaan.

Dan hoef je jezelf niets meer te ontzeggen. Het wordt bijna het tegendeel, je werkt ergens naartoe. Iets fijns.

Het gaat dan om je wens, datgene wat je eigenlijk wilt met je opgeruimde leven.

Sta even stil
Want het gaat natuurlijk helemaal niet om je spullen. Het gaat om jouw leven. Zelfs als je nog geen idee hebt wat je dan precies wilt, kan opruimen je helpen.

Je kunt namelijk al opruimend ontdekken wat je eigenlijk zoekt. Door de spullen die je hebt verzameld. Of soms gewoon door de activiteit van opruimen. Door letterlijk ruimte te maken, maak je ook ruimte in je hoofd voor nieuwe inzichten. Je gaat zien wat je eerder niet kon zien.

Het idee dat je op zoek bent naar je wens, kan je veel meer motiveren dan het opruimen zelf.

Sta even stil, adem in, adem uit. Denk aan je wens of aan het ontdekken van je wens. En maak dan een begin.

Doe het stap voor stap
Evengoed is er natuurlijk geen enkele reden om de hele dag op te gaan ruimen. Voor de meeste mensen is dat ook helemaal geen goed idee. Opruimen is een proces. En dat geldt ook voor het ontdekken van je wens.

Daarom is het een goed idee om steeds een stap te zetten. En het dan weer even te laten bezinken. Daarna ga je verder en zet je een volgende stap.

Zo voorkom je dat je beslissingen neemt waar je later spijt van krijgt, omdat je eigenlijk te moe was om een goede keuze te maken.

Gebruik bijvoorbeeld de nog koele ochtenden voor een opruimactie. En ga daarna lekker naar buiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code