Ontspannen organiseren #hoedan?

Het klinkt nogal tegengesteld: ontspannen organiseren.

Net zoals Sloworganizing, trouwens. Dus blijkbaar heb ik iets met dat soort tegenstellingen.

Dat heeft een reden: er zit vaak een waarheid in.

Als je met zo’n tegenstelling kunt zijn, dan blijkt die er niet echt te zijn. De oplossing zit er juist in om allebei de kanten de ruimte te geven.

Met Sloworganizing betekent het bijvoorbeeld dat je stap voor stap gaat opruimen, waardoor je het juist langer volhoudt en er dus meer van terecht komt.

En dat is zeker ook een onderdeel van ontspannen organiseren. Of misschien is het andersom en is ontspannen organiseren een onderdeel van Sloworganizing. Hoe dat precies zit, maakt in feite niet uit.

Op het moment ben ik aan het kijken hoe ik verder wil met Sloworganizing. Er hoeft nog even niets, ik heb mijn handen vrij, maar heb nog niets besloten. Zo krijg ik juist ideeën voor mijn bedrijf nu ik even niet weet waar het naar toe gaat.

En dat is precies waar het om draait: ik heb het resultaat helemaal losgelaten.

Ik doe dingen omdat ik die leuk vindt, omdat ik er zin in heb. En ook omdat het in het grotere kader past van Sloworganizing.

Dat kader bakent wel af wat ik zoal doe, maar het bepaalt het niet. Ik werk even niet meer ergens naartoe. Ik kan daarom gewoon genieten van de weg. Van wat er op mijn pad komt en van wat ik wil doen.

Niet omdat ik één of andere omzet wil halen of een boek wil publiceren of wat dan ook, maar gewoon omdat ik dat leuk vindt. En omdat het past binnen de dingen die ik doe.

Zo kan ik genieten van de actie, binnen een kader, maar zonder de hele tijd aan het resultaat te denken.

Dat resultaat zorgt namelijk wel voor zichzelf. Dat is de uitkomst van al die kleine acties die ik doe.

Natuurlijk werkt het met opruimen net zo: zolang je in de kramp zit, zolang je moet van jezelf, zolang je alleen denkt aan de uitkomst, blijft opgeruimd leven buiten je bereik.

Zodra je kunt ontspannen, het resultaat kunt loslaten en van de dagelijkse acties kunt genieten, komt het binnen handbereik.

Dat is volgens mij ook wat er wordt bedoeld met ‘in het nu zijn’.

Het betekent niet dat je nooit meer vooruit denkt of dat je geen doelen hebt. Het betekent dat je niet alleen maar bent gefixeerd op het resultaat en dat je daardoor kunt doen wat er nu nodig is. Zodat je dat resultaat juist wel bereikt.

Dit is een beetje een geval van ‘je gaat het pas zien, als je het door hebt’, het is lastig onder woorden te brengen.

Maar ik doe toch een poging. In dit artikel en ook in de vijf gratis e-mails over ontspannen organiseren. Je kunt je nog inschrijven tot en met 4 april.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code