Op zoek naar structuur

Hoe krijg je meer structuur?

Dat lijkt essentieel voor opgeruimd leven en een goed startpunt.
Maar structuur is een heerlijk containerbegrip. Het kan van alles zijn.

Op die vraag naar structuur is dus niet zomaar antwoord te geven.

Want wat is structuur voor jou?
En hoe krijg je het?

Het is nog helemaal niet zo makkelijk om daar iets algemeens over te zeggen.

Structuur door overzicht in je spullen en je tijd
Als je spullen een vaste plek hebben, dan weet je waar je ze kunt verwachten en waar je ze kunt opbergen.

Als je papieren een vaste indeling hebben, dan kun je ze snel opbergen en terugvinden. Hetzelfde geldt voor de mappen op je computer.

Structuur in je agenda kun je creëren door op vaste momenten vaste activiteiten te doen: eten op een bepaald tijdstip, sporten, werken. Dat geeft allemaal structuur.

Zo bezien heeft structuur alles te maken met vaste gewoontes en routines. Die helpen je om overzicht te krijgen en te houden in je spullen en je tijd. Het geeft je houvast, ook of juist als de dingen anders gaan dan verwacht.

Je creëert op deze manier een bepaalde voorspelbaarheid. Zo maak je juist ruimte voor nieuwe dingen. Je regelt de basis, zodat je van daaruit verder kunt kijken naar gebeurtenissen die minder structuur hebben.

Omdat structuur ook staat voor het verband tussen de dingen, zullen je gewoontes niet willekeurig zijn. Je doet ze om een reden: je wilt je huis netjes houden, je administratie op orde, gezond eten, genoeg bewegen. Voor al die dingen geeft structuur je een prima basis.

Structuur door doelen
Daarnaast geven doelen je ook structuur. In dat geval staat structuur voor je prioriteiten.

Als je belangrijke doelen hebt, dan krijgen die voorrang over minder belangrijke. Zo kun je steeds kiezen wat voor jou het belangrijkste is om te doen. Ook dat geeft structuur.

Bovendien geeft een doel je structuur, doordat je bepaalde stappen moet zetten om dat doel te behalen. De volgorde van die stappen is een structuur op zich.

Even geen structuur
Om structuur in stand te houden, is het volgens mij juist nodig dat je soms even geen structuur hebt. Als je met vakantie gaat, dan is alles anders en hoef je je was even niet te doen, ga je niet naar de sportschool en kook je anders of zelfs helemaal niet.

Doelen zijn belangrijk, maar je hebt ook tijd nodig om vrij te denken. Je werkt soms met focus binnen een structuur en soms heb je brede aandacht voor je omgeving. Dan ben je ongestructureerd bezig, zo lijkt het. Achteraf kan dat juist heel gestructureerd blijken te zijn, omdat je op dit manier op nieuwe ideeën komt of problemen oplost.

Het is dus ook heel gestructureerd om soms de structuur even helemaal los te laten.

Waar denk jij aan bij structuur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code