Plannen zonder te plannen

Het leven is vaak rommelig. Er gebeuren voortdurend dingen die je niet had voorzien en die je ook niet kon voorzien. Als je dan een strakke planning hanteert, dan kan het alleen maar tegenvallen als het je weer niet is gelukt.

Met intuïtief plannen laat je je meer leiden door wat er op je pad komt. Daardoor ben je flexibeler en minder gestrest. Je bepaalt namelijk op dat moment zelf wat er in je planning past. En ook wat er nu bij jou past.

Heb je tijd voor focus? Dan kun je studeren of schrijven.
Heb je weinig tijd of energie? Dan kun je iets praktisch doen, waar je niet zo hard bij na hoeft te denken.

Maar zo kom ik toch nooit meer ergens aan toe?
Intuïtief plannen betekent niet dat je je instinct volgt en dat je altijd in de zon of op de bank gaat zitten. Dan volg je het oudere deel van de hersenen dat alleen maar plezier wil en wel nu.

Intuïtief betekent dat je ook je nieuwere hersenen erbij betrekt. Dat je ook kijkt wat nu handig is. Je denkt daarbij dus wel degelijk vooruit, juist wel. En je kijkt ook regelmatig in je agenda om te checken wanneer deadlines zijn en of je daar al iets aan kunt doen.

Je hebt dus wel degelijk een lijstje met acties die de komende tijd actueel zijn. Dat lijstje zit altijd wel in je hoofd, maar je kunt het natuurlijk ook prima opschrijven. Dat doe ik zelf ook. Dat is een soort projectenlijst met aandachtspunten voor de komende tijd. Je hebt dus wel een beeld van wat er op de wat langere termijn moet gebeuren, maar je zet dat niet helemaal uit in een planning.

Zo werkt intuïtief plannen
Stel, het is donderdagochtend, je hebt net deze e-mail ontvangen en je wilt vandaag intuïtief plannen. Hoe doe je dat dan?

1. Sta even stil
Het begint met een pauze. Die tijd heb je nodig om de combinatie te maken tussen wat je gevoel je ingeeft en wat je verstand zegt.

2. Kijk vooruit
Kijk eventueel even vooruit in je agenda. Wat heb je vandaag en morgen gepland? Hoe ziet het weekend er uit? Is er iets wat je voor maandag zou kunnen doen? Als je maar drie dingen zou kunnen doen, wat zou dat dan zijn? Wat zijn nu je belangrijkste taken?

3. Waar is het een moment voor?
Je hebt nu een aantal mogelijke acties in je hoofd. Waar is het nu een moment voor? Heb je veel of weinig energie? Meer of minder tijd? Moet je nog iets regelen voor morgen? Iets voorbereiden voor maandag?

4. Kies een taak
Kies nu een taak waar je op dit moment aan kunt werken. Heb je energie voor dat telefoontje? Of is het toch belangrijker om te gaan opruimen? Hoeveel tijd en energie heb je? En moet je echt iets doen wat nu speelt of kun je vooruit werken? Zo kies je een taak voor nu.

5. Doe het
Doe nu met volle aandacht en focus de taak die je hebt gekozen.

6. Sta even stil
Is je tijd om of de taak afgerond, sta weer even stil. Haal adem, kijk om je heen. En plan nu intuïtief je volgende actie. Vergeet niet om zo nu en dan een pauze te nemen, je merkt vanzelf wanneer je daar aan toe bent.

Ben jij zo iemand die steeds plannen maakt, waar nooit iets van terecht komt? Voel je je daar dan weer ontevreden over? Probeer het anders en plan zonder te plannen.

Deze artikelen voortaan in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in voor de gratis Organizingtips van Sloworganizing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code