Relaxed plannen – deel 2

De vorige keer ging het over acties, projecten en focus.

Maar hoe weet je dat je de dingen doet die echt belangrijk zij? Focus helpt, maar dat geeft je nog geen manier om een keuze te maken welke focus je verder helpt. Een eerste stap daar naartoe zijn doelen.
Doelen
Als je doel is om je huis op te ruimen, dan weet je dat je daarvoor dit najaar een focusproject wilt kiezen, anders kom je niet dichter bij je doel.

Misschien heb je een ander doel, bijvoorbeeld gezonder leven. Dat is misschien een focusproject, maar je kunt dit ook op een andere manier invullen. Dat doe je dan door vooraf je acties te bedenken die je dagelijks of wekelijks wilt doen.

Je kunt dat invullen door vaker te sporten en door op de fiets naar je werk te gaan. Je kunt je ook voornemen om meer fruit te eten.

In je acties maak je dit concreet: twee keer per week sporten, drie keer per week naar het werk fietsen en dagelijks twee stuks fruit.

Dat kun je monitoren door te noteren wat je gedaan hebt, in je agenda of in een bulletjournal.

Met deze acties hou je de focus op je project Gezond leven en bereik je je doel.

Je wens vinden
Boven de doelen, op een nog wat abstracter niveau, vind je je wens.

Dat is wat je echt wilt met je leven, waar je uiteindelijk naartoe wilt. Dan heb je het over welke waarden voor jou van belang zijn en wat voor iemand je wilt zijn.

Dat zijn de grote thema’s in je leven. Dan gaat het over verbinding, wijsheid of vrijheid. En dat doe je door een goede moeder te zijn of door je oordeel uit te stellen en goed te luisteren naar mensen.

Je wens gaat over wie je wilt zijn en hoe je je wilt voelen.

Die wens kun je vertalen naar doelen. Lukt het niet om een doel te bereiken, dan kun je altijd een ander doel zoeken, waarmee je nog steeds je wens kunt realiseren.

Van boven naar beneden
Je ziet in deze laatste opmerking dat je wensen leiden tot doelen, die weer leiden tot (focus) projecten en acties. Andersom kan het ook werken, dan kijk je welke acties je doet en haal je daaruit wat je eigenlijk wilt.

Maar als je start met de acties, dan heb je meestal weinig richting. De kans is dan groot dat je van alles wat doet en hard bezig bent, maar dat je niet het gevoel hebt dat je iets bereikt.

Daarom heb ik het bij Sloworganizing over je wens vinden. Van daaruit kun je namelijk veel makkelijker bepalen wat voor jou echt belangrijk is om te doen.

En dan hoef je niet eens een echte planning te maken, door alles in de tijd uit te zetten. Je kunt eenvoudigweg steeds teruggaan naar je wens en kijken welk doel daar bij past.

Dat doel kun je weer in projecten gieten en daarbij horen natuurlijk acties.

Je kunt dan kijken welke acties werken, welke projecten haalbaar zijn en of een bepaald doel inderdaad voor jou past bij je wens.

Je kunt zo ook steeds evalueren of je doelen, je projecten en je acties je dichter bij je wens brengen.

Zo passen al je acties in een groter geheel, waardoor je minder snel overweldigd wordt door alles wat je te doen hebt. Je hebt namelijk eigenlijk maar één ding te doen en dat is dichter bij je wens komen.

Dit is een korte weergave van wat je met planning kunt doen en hoe het je kan helpen om overzicht te krijgen. En het mooie is, je kunt dit allemaal opnemen in je bulletjournal. Dat maakt het zo’n mooi instrument. Wil je er meer van weten? Klik hier voor meer informatie over Start met je bulletjournal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code