Te veel of te weinig, dat is de vraag

Leven vanuit overvloed, ik lees er regelmatig over. Dat wordt dan eigenlijk altijd gepresenteerd als een goed iets.

En vaak is het dat ook. Ik had bijvoorbeeld recent het gevoel dat ik niet te veel moet publiceren, omdat ik misschien niet genoeg inspiratie heb.

Dat komt duidelijk voort uit een gevoel van schaarste: ik ben bang dat ik niet genoeg ideeën heb. Waar dat idee vandaan komt, dat weet ik niet precies, want ik heb bijna altijd wel ideeën. Dus het is interessant om dat vast te stellen en te ontdekken wat hier aan de hand is.

In dit geval is die schaarste niet zo slim: het kan me tegenhouden om nieuwe dingen te publiceren, dan houd ik ze achter ‘voor later’, voor het moment dat ik geen inspiratie heb.

Ik verzamel dan ideeën en artikelen ‘voor het geval dat’.
In feite doe ik dan hetzelfde als veel van mijn klanten, maar dan niet met spullen, maar met artikelen. Misschien herken je het ook wel.

Leven vanuit overvloed
Zo kwam ik op overvloed: als ik zou kunnen schrijven vanuit een gevoel van overvloed, dan hoef ik mezelf niet meer tegen te laten houden en kan ik vrijuit publiceren wat ik heb.

Dat geldt natuurlijk ook op het vlak van spullen: als je kunt leven vanuit overvloed, dan hoef je niet veel spullen te hebben, omdat je weet dat er toch genoeg is voor jou.

Misschien heb jij het niet met spullen, maar met bezigheden en vul je je agenda tot de rand toe, omdat je bang bent dat je anders niet genoeg doet of dat je niet genoeg te doen hebt. Je bent bang voor tekort aan inspanning of (ook) tekort aan ideeën, waardoor je je zou gaan vervelen.

Overvloed en schaarste: het gaat om de balans
Terwijl ik hier over nadacht, werd het me duidelijk dat het niet alleen om overvloed gaat. Overvloed is niet altijd goed. Veel spullen en veel activiteiten kunnen je vervullen, maar het kan je ook tegenhouden.

Schaarste speelt dus ook een rol, het tegenovergestelde van overvloed.

Je kunt van het één te veel hebben en tegelijk van iets anders te weinig.

Ik ben bang dat ik te weinig ideeën heb. Ergens heb ik dan te weinig van. Dat zijn niet te ideeën zelf, maar misschien mijn vertrouwen in mijn ideeën.

Of ik heb wel genoeg ideeën, maar ik sta er niet bij stil en daardoor merk ik ze niet op. Of misschien zie ik mijn eigen inspiratie niet meer, omdat ik de voor de hand liggende ideeën niet meer zie, na al die jaren organizing.

Zo kan het ook met jou zijn: je hebt veel spullen of een volle agenda (of allebei), maar dat is niet wat je nodig hebt of wat je zoekt. Doordat je je richt op je spullen of het druk zijn, zie je niet meer wat je echt nodig hebt. Of misschien wil je je stapels niet meer zien, omdat je er niet op vertrouwt dat je ze op kunt ruimen, misschien heb je het al zo vaak geprobeerd, dat je niet meer ziet wat er wel kan en wat wel werkt voor jou.

Ergens is iets uit balans, je hebt teveel van het één en te weinig van iets anders.

Dat is wat ik met je wil onderzoeken in Vind je genoegbalans.

Herken je dit? Doe dan in november 2018 mee en Vind je genoegbalans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code