Vertragen, maar dan anders

In het begin van het jaar kies ik vaak een thema. Ergens begin dit jaar noemde ik het thema vertragen.

En nu zijn de meesten van ons gedwongen te vertragen. Stil te staan zelfs.

Wel een beetje een geval van: kijk uit wat je wenst, want het zou zomaar waar kunnen worden. En dat is dan nooit op de manier die je verwacht.

Want het mag duidelijk zijn dat ik dit niet bedoelde toen ik het had over vertragen. Maar nu het toch zo is, is de grote vraag: wat doe ik er mee? En wat doen we er met z’n allen mee?

In de eerste dagen was het allemaal zo vreemd en onrustig, dat ik tot niet veel kwam.

Mijn eerste reactie is om alles weg te relativeren: wat maakt het uit wat ik doe, in een extreme situatie als dit? Dat is heel menselijk.

Maar na de eerste hectiek, volgt berustig en meteen daarna ga ik bewust stilstaan bij wat er wel kan en hoe ik wat meer rust kan vinden in deze ongekende omstandigheden. Dit zijn mijn drie stappen, die me helpen om te gaan met de huidige situatie:

1. Ik zet mezelf op een nieuwsdieet

Afgelopen tijd was het moeilijk om niet steeds naar het nieuws te kijken. Er waren steeds nieuwe ontwikkelingen en er gebeurden allerlei dingen die je niet voor mogelijk had gehouden.

Maar ik merkte zelf afgelopen weekend dat ik er ook in werd mee gezogen. En dat ik daar nog somberder van werd.

Ik wil de realiteit niet ontkennen, maar ik hoef ook niet de hele dag elk snippertje nieuws te volgen. Zeker nu de ontwikkelingen weer wat overzichtelijker zijn geworden: alles is zo’n beetje afgelast.

Dus maak ik nu bewust ruimte voor andere dingen, leg ik mijn telefoon zo nu en dan aan de kant.

2. Ik beoefen dankbaarheid

Het is alleen wel lastiger om die andere dingen ook te zien. Het kost meer moeite om ook nog te zien wat er wel is.

Toch is dat veel. De lente heeft bijvoorbeeld geen idee van de pandemie en overal komen bomen en struiken tot leven. Voor mij elk jaar een bron van dankbaarheid, maar nu al helemaal.
Verder vind ik het een groot geluk dat we dit in deze tijd mee maken. Er zijn namelijk heel veel dingen die je vanuit huis gemakkelijk kunt doen. Zo kan ik eindeloos e-books bestellen zonder dat ik één stap buiten de deur hoef te zetten.

Ik zie ook dat er heel veel creativiteit los komt: artiesten die vanuit huis hun optredens online zetten, bijvoorbeeld.

Als ik mijn best doe, dan vind ik veel om dankbaar voor te zijn.

3. Ik doe iets praktisch met resultaat

Zoals één van mijn klanten in e-mailcoaching zei: ik wil juist doorgaan, want dit zijn praktische acties, waarvan ik meteen het resultaat zie.

En daar heeft ze helemaal gelijk in.

Ook ik voel me machteloos onder alles wat er gebeurt. Je hebt er geen greep op. Dat is natuurlijk altijd zo, maar nu is het extra duidelijk en gaat het over mensen dicht bij ons.

Opruimen, ordenen, structureren, dat kun je wel doen. Daar heb je wel invloed op. En je kunt het bovendien in huis doen.

Als je in zo’n stemming bent van ‘wat kan het mij allemaal schelen’, dan zou ik het nog even uitstellen, dat is niet het moment om beslissingen te nemen.

Maar als je je wat kalmer voelt, dan is opruimen een prima activiteit. Dingen wegbrengen, dat is nu misschien wel even wat lastiger. Dat komt dan later wel weer.

Maar een lade uitmesten, een stapel wegwerken of die tijdschriften een keer doornemen, dat kan prima. En je hebt daar nu ook tijd voor.

Ook is dit een prima moment voor achterstallige administratie. Zelf was ik nog niet klaar met mijn boekhouding van 2019 en ik benut deze periode onder meer daar voor.

Dat is niet iets om de hele dag te doen, maar ik werk er elke dag een beetje aan en zo kom ik gestaag verder. Dat geeft me een beter gevoel dan een beetje rondhangen in huis of op nieuwssites. En aan het einde van dag kan ik zien wat ik heb bereikt. Ik kom vooruit.

Zet een timer op 15 of 25 minuten en ga aan de slag. Neem een korte pauze. Wil je daarna verder? Zet nogmaals je timer. Doe dat elke dag en hou bij wat je hebt gedaan. Begin op een zichtbare plek en je kunt dagelijks genieten van de stappen die je hebt gezet. Dat is dan meteen iets om dankbaar voor te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code