Vijf tips om te beginnen met loslaten

keuzesLoslaten is fijn, maar je merkt dat pas als je het doet. Daarom is beginnen belangrijk. Ik geef je vijf tips die je helpen met starten:

1. Doe 1 ding per dag weg
Ook loslaten kan stap voor stap. Je hoeft niet alles weg te doen en al helemaal niet alles tegelijk. Doe daarom vandaag 1 ding de deur uit en geniet daarna van je dag met het goede gevoel dat je je taak hebt gedaan.

2. Geef je spullen weg
Loslaten is meestal makkelijker als je een goede bestemming hebt voor je spullen. Dat geldt natuurlijk vooral voor spullen die nog heel en bruikbaar zijn. Een overzicht van goede weggeefdoelen vind je op Inzameldoelen.nl.

3. Wat wil je houden?
Loslaten kan voelen als verlies en dat maakt het lastig. Bekijk het dus van de andere kant: wat wil je houden? Wat zou je nooit wegdoen? Wat past nu echt goed bij je? Stel dat er brand is, wat zou je redden (afgezien van mensen en huisdieren)?

Dat zijn de dingen die echt van belang zijn. Zou het kunnen dat de rest weg kan?

4. Stel regels in
Loslaten is makkelijker als je niet steeds hoeft te beslissen. Dat doe je door regels in te stellen: je neemt dan één keer een beslissing die je steeds kunt toepassen. Voorbeelden van regels zijn: alle kranten ouder dan twee weken gaan weg, elk tijdschrift gaat weg, zodra ik een nieuwe ontvang, ik koop alleen iets nieuws als ik iets anders wegdoe, alle spullen voor mijn hobby gaan in op deze plank en zodra die vol is, zorg ik dat er niets meer bij komt.

Zo kun je allerlei regels bedenken die je helpen om je huis overzichtelijk te houden.

5. Kijk vanuit de toekomst
Nu, op dit moment kan het heel lastig zijn om iets specifieks weg te doen. Voor je het weet staar je je helemaal blind op die ene trui of dat ene boek. Een beetje afstand kan helpen: hoe zou je hier over 10 maanden of over 10 jaar over denken? Is het dan nog steeds belangrijk of valt dat wel mee?

In het grote geheel van je leven is dat ene ding meestal niet zo heel erg belangrijk. Dan kun je het ook wel loslaten.

Meer tips over loslaten vind je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code