Vind je leven terug onder je spullen, 3 ongebruikelijke tips

20160922_151746_resizedHeb je soms het gevoel dat je leven verdwijnt onder je spullen? Dat je letterlijk dingen opzij moet zetten om ruimte en tijd te maken voor wat je echt wilt? Dat je bepaalde dingen niet mag doen van jezelf, omdat je eerst moet opruimen? En dan maak je tijd om op te ruimen en dan komt het er toch niet van.

Daarom vandaag 3 ongebruikelijke tips die je helpen om te beslissen of je iets wilt bewaren of niet.

Je kent waarschijnlijk wel de vragen die je jezelf kunt stellen om te bepalen of je iets wilt bewaren: gebruik ik het? Vind ik het mooi of geniet ik ervan? Is het nog goed, heel en bruikbaar? Wil ik er tijd en energie in stoppen om dit te bewaren?

Toch kom je er daarmee niet altijd. Soms heb je spullen die niet voldoen aan alle bovenstaande vragen. Je zou ze dus eigenlijk weg moeten doen. En toch wil je dat niet.

Dat heeft meestal te maken met bepaalde emoties en herinneringen die aan het voorwerp kleven.

Dan zijn er drie andere vragen die je jezelf kunt stellen die je mogelijk verder helpen bij je beslissing:

1. Is het waar wat ik denk over dit voorwerp?
Je hersenen maken allerlei gedachten aan over van alles. Ook over dingen. Dat is prima. Maar je hoeft die gedachten niet altijd serieus te nemen. Je bent niet je gedachten, je bestuurt je gedachten.

Vraag je dus af: roept dit voorwerp een zinvolle gedachte op? Is dit echt iets waar ik iets mee kan? Of speld ik mezelf maar wat op de mouw? Is het eigenlijk een smoes dat ik het ooit nog ga gebruiken of nodig kan hebben?

2. Heb ik dit nodig om gelukkig te zijn?
Een beetje een flauwe vraag, want uiteindelijk heb je helemaal niet zoveel nodig om gelukkig te zijn. Maar dat is natuurlijk precies het punt: dat je beseft dat je geluk in je verdere leven niet afhangt van dit ene ding. Dat relativeert en maakt de keuze makkelijker en helderder.

3. Is dit degene die ik wil zijn?
Staat dit voorwerp echt model voor jou? Wil jij degene zijn die alle spullen van je tante bewaart? Wil jij degene zijn die alles van je kinderen bewaart? Wil jij degene zijn die in het verleden blijft hangen en die het huis volpropt met spullen?

Is dat echt het allerbelangrijkste voor je? Of zijn er dingen die belangrijker zijn?

Misschien ook een flauwe vraag, want natuurlijk zijn er dingen die belangrijker zijn. Goed om je te realiseren. Zorg dan ook dat die superbelangrijke dingen zoveel mogelijk plaats in je leven krijgen en laat ze niet ondersneeuwen door spullen.

Deze artikelen voortaan meteen in je mailbox? Schrijf je in voor de gratis Organizingtips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code