Volg je nieuwsgierigheid

padDe zomer is een prima tijd om de dingen wat minder gepland te doen. Je hoeft niet zo veel en daarom is er ruimte om gewoon eens je nieuwsgierigheid te volgen.

Wat borrelt er omhoog als je ontspannen bent en naar jezelf luistert?

Ik geef meteen toe, ik heb dit niet zelf verzonnen. Het komt van Elizabeth Gilbert in Big Magic. Zij schrijft daarin dat ze niet zo veel heeft met passie of levensbestemmingen. Dat maakt het meteen zo zwaar.

Sowieso is zoeken naar je passie nogal een hele opdracht. En het is maar de vraagt of dat lukt. Ik denk dat het net zoiets is als zoeken naar geluk: als je zoekt, vind je het niet.

Geluk komt als je ergens lekker mee bezig bent of als je opeens in een mooie, fijne, ontroerende situatie terecht komt. Maar niet als je zoekt, want dat is werken en dat is nou juist het tegenovergestelde van geluk.

Met passie denk ik dat het net zo werkt. Als je keihard gaat zoeken, vind je die niet. Omdat je passie iets is wat in jou zit en wat vanzelf komt. Je hebt het misschien op het moment zelf niet eens door.

Daarom is je nieuwsgierigheid volgen zo’n mooie manier. Je laat het doel los, je hoeft geen resultaat, je volgt niet een spoor om ergens uit te komen. Je weet namelijk niet waar je naartoe wilt.

Je laat je leiden door nieuwsgierigheid, je volgt je neus als het ware, je intuïtie. Dat is trouwens iets anders dan je instinct. Als je op je instinct afgaat, dan volg je je impulsen, dan laat je je door alles afleiden en ben je niet zelf aan zet. Je reageert.

Volg je je intuïtie of je nieuwsgierigheid, dan luister je naar jezelf met je hart. Dan doe je dingen die echt van jou zijn, bij jou horen. En dan ontdek je soms iets, een nieuw pad of een nieuwe afslag. En andere keren ontdek je niets, maar dan heb je tenminste iets gedaan waar je blij van wordt.

Wil je deze artikelen voortaan in je mail ontangen? Schrijf je dan in voor de gratis Organizingtips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code