Waar ben je mee bezig?

Groningen1Wat speelt er nu? Voor mij, op dit moment?

Sta even stil en vraag je dat af. Wat is het belangrijkste wat je nu kunt doen?

Dat zijn de vragen die ik mezelf regelmatig stel. Zodat ik naar mezelf blijf luisteren en zo eenvoudig op koers blijf.

Misschien weet je dat ik in een overgangsperiode zit. Dat duurt nu al een tijdje. Soms kan het dan lijken alsof er niets gebeurt. Maar dat is niet zo. Ik verander. Slow, stap voor stap.

Ik merk het daardoor zelf niet zo, maar het gebeurt wel.

Spontane acties
De grootste stap was misschien wel om vorig jaar mijn jaarplan los te laten. Voor het eerst in lange tijd had ik dit jaar vooraf geen doelen en planning opgeschreven.

Misschien was dat een minder grote verandering dan het lijkt, ik hield me er toch al vaak niet aan. Er kwamen eerder ook al spontane acties bij me op en die volgde ik dan. Daar heb ik nu als het ware beleid van gemaakt. Ik doe dat nu expres zo.

En dat maakt het noodzakelijk om me regelmatig af te vragen wat ik eigenlijk aan het doen ben en of dat nog klopt.

Of het nog klopt met mijn intuïtie. Want die volg ik momenteel vooral.

Volg je intuïtie
Intuïtie zit ergens tussen je hoofd en je gevoel. Het is je hart volgen.

Dat is niet hetzelfde als je eerste ingeving. Dat is je instinct. En dat is soms goed, maar soms kan dat je een hele verkeerde kant op leiden.

Het is ook niet per se datgene wat rationeel het beste of het verstandigste is.

Daarom zijn die vragen zo belangrijk. Die vormen de check: volg ik mijn hart? Wat is er aan de hand op dit moment voor mij?

Ik sta even stil en voel wat er gebeurt. Soms volg ik dan toch mijn eerste ingeving. Omdat dat is wat er speelt. Soms doe ik wat rationeel het beste is. Maar er zijn heel veel momenten dat ik dat allebei niet doe. Dat er een derde mogelijkheid is.

Dat is je hart volgen: niet beredeneerd en niet instinctief, maar slow: even stilstaan en datgene doen wat nu het belangrijkste is.

Wat ik in feite doe is koersen op mijn waarden. In je intuïtie komt alles wat je bent samen. Je onbewuste brein bevat veel meer informatie dan je bewuste brein.

Je kunt al die informatie alleen maar bereiken als je stilstaat en luistert. Dus dat is wat ik doe. Steeds weer.

Vertrouwen
Ik weet niet precies waartoe het zal leiden en dat is op dit moment ook niet zo belangrijk. Bewust luisteren naar mijn intuïtie is nog altijd relatief nieuw voor me. Dat is wat ik aan het leren ben. Misschien is dat wel het doel.

Dat wil niet zeggen dat ik ondertussen maar een beetje ronddobber. Ik heb zeker wel doelen: de Opgeruimd Leven kalender afronden (vanaf 5 september verkrijgbaar), het programma De 51 ultieme organizingtips zo mooi mogelijk maken en een mooi evenement volgend jaar, waar ik binnenkort meer over zal vertellen.

Maar deze doelen komen naar me toe, als het ware. Ik speelde al een tijdje met de gedachte om een programma of een boek te maken met alle niet-praktische organizingtips die ik zo belangrijk vindt. Maar ik had er geen vorm voor. Nu ‘opeens’ wel. En dan weet ik dat het goed is.

Zo heb ik nu een geweldig boek voor de Boekenclub en besloot ik op het laatste nippertje (gisteren) om de Boekenclub weer open te stellen.

Ik vertrouw er op dat er meer van dat soort dingen boven komen borrelen. En zo kom ik verder.

Het is niet altijd eenvoudig om dat vertrouwen te houden. Zoals ik zei: ik ben aan het leren. Soms ben ik nog even bewust onbekwaam, dan lukt het allemaal niet. De truc is om ook dat te accepteren. En ook dat vraagt weer om even stilstaan.

Opgeruimd leven is intuïtief
Ik vertel je dit, omdat je net zo met opgeruimd leven kunt omgaan: intuïtief. Telkens stilstaan en je afvragen: wat is nu het belangrijkste voor mij? Vertrouwen op jezelf, dat je weet wat je te doen hebt, als je maar luistert.

Je laat je lijstjes en je doelen los en doet wat nu nodig is. Het lijkt misschien alsof je maar wat doet, maar ongemerkt is het heel effectief. Dat is wat ik bedoel met moeiteloos opruimen.

Deze artikelen gratis in je mailbox? Schrijf je dan in voor mijn Organizingtips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code