Waar gaat jouw aandacht naar toe?

Eén van de basisingrediënten van Slow is aandacht. Aandacht voor wat je aan het doen bent, aandacht voor wat er om je heen gebeurt en wat er in jou gebeurt.

Dat valt lang niet altijd mee in een wereld die zijn uiterste best doet om je af te leiden. Om je aandacht te trekken met andere dingen dan wat jij belangrijk vindt.

Social media doen er alles aan om zoveel mogelijk je aandacht te trekken. Maar ook reclames, kranten, supermarkten doen niet anders.

En dan heb je nog je eigen interne dialoog over wat je zou willen, wat je eigenlijk nog moet doen en wat je vergeten bent.

In feite is dat één van je grootste afleiders.

Jijzelf leidt jezelf het meeste af. Hoe zorg je dat je bij de les blijft?

Hoe je jezelf afleidt
Natuurlijk knippert en lokt er veel in de buitenwereld, maar uiteindelijk ben jij degene die het toelaat. En ook als er niet zo veel knippert, kun je nog aardig afgeleid zijn van wat je eigenlijk aan het doen was.

Omdat je opeens bedenkt dat je nog brood moet halen of toiletpapier. Omdat je er aan denkt dat je je vriendin moet bellen of je moeder. Omdat je je opeens herinnert dat je een artikel hebt gelezen over gewoontes en het dan niet meer terug kunt vinden, zoals mij vandaag overkwam.

Zo hou je jezelf af van wat je eigenlijk van plan was. Ikzelf net zo goed, daarom schrijf ik dit artikel veel later dan ik van plan was.

Zo hou ik mezelf bij de les
Het kan heel lastig zijn om die interne stem te weerstaan.

Maar er is wel iets wat mij enorm helpt. En dat is mijn bulletjournal.

Als ik meteen een aantekening had gemaakt in mijn bulletjournal over dat artikel, dan had ik daar op terug kunnen vallen en dan had ik nog geweten wat ik precies bedoelde.

Nu had ik alleen en vage notie dat ik iets had gelezen en dat ik het interessant vond. Ik dacht dat het in een tijdschrift stond, maar daar waar ik het zocht, stond het in elk geval niet.

Met het gevolg dat ik er tamelijk veel tijd aan kwijt was en nog niet heb gevonden wat ik zocht.

Je zou denken dat ik inmiddels beter zou weten. En dat weet ik ook wel, maar soms gedraag ik me er niet naar.

Zo gebruik jij het
Een bulletjournal is namelijk een middel en daarom net zo goed als degene die het gebruikt. Het kan heel goed werken, maar dan is het wel handig als je het inderdaad gebruikt om je ideeën en inspiratie in te noteren.

Want dat is het belangrijkste waar ik mijn bulletjournal voor gebruik.

Het kan je ook heel goed helpen om al die klusjes in te noteren op het moment dat ze je invallen. Je hoeft het dan niet meteen te doen, maar je haalt ze wel uit je hoofd.

Of je noteert je voornemen om minder tijd op Facebook door te brengen en je houdt vervolgens ook bij hoe dat gaat (je kunt het in de Facebook-app precies zien, dat kan nog wel eens schrikken zijn). Zo weet je hoe vaak je je laat afleiden en kun je uitproberen wat werkt om je minder te laten aantrekken door het blauwe monster.

Je bulletjournal is wat je er van maakt. In alle opzichten: je kunt het gebruiken zoals jou past en het werkt alleen als je het ook daadwerkelijk gebruikt.

Aan de andere kant is natuurlijk niemand perfect, dus soms gaat het niet zoals ik me had voorgenomen. Dat zie ik dan maar als een goede herinnering: de volgende keer dat ik iets tegenkom, klein of groot, zal ik het beslist weer noteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code