Waarom discipline onzin is

pythagoras-gewoonte1Vier manieren om zonder discipline op te ruimen

Denk je dat het wel veel discipline moet vergen om opgeruimd te worden en te blijven? Dat het ontzettend veel moeite kost om op te ruimen?

Misschien voelt dat nu wel zo, maar er zijn genoeg manieren om opgeruimd te zijn zonder discipline. Ik geef je er vier:

1. Leer gewoontes
Een gewoonte aanleren vraagt discipline. Dat is waar. Maar dat duurt maar even. En eigenlijk heb je die discipline ook maar een kort moment nodig, namelijk op het moment dat je van de bank komt om je gewoonte te starten.

In beweging komen vraagt discipline, tenminste zolang het nog geen gewoonte is.

Als iets eenmaal routine is, dan gebruik je een ander deel van je hersenen. En kun je dat beetje discipline weer voor iets anders inzetten.

2. Denk anders over de beloning
Ben je snel afgeleid? Zit je alweer op je telefoon te kijken voordat je het weet? Om die impuls te weerstaan met wilskracht, kost heel veel energie. Je kunt het beter voor jezelf minder aantrekkelijk maken. Denk aan je telefoon als een rustverstoorder. Zet het geluid uit. Leeg ‘m ver weg. Social media maken je niet vrolijk en energiek, maar juist somber met alle nare berichten.

Ik zeg niet dat je altijd somber wordt van social media, maar als je je telefoon voor jezelf minder aantrekkelijk maakt, dan zul je de verleiding van afleiding makkelijker weerstaan en met minder wilskracht.

3. Stel je levendig voor wat het oplevert
Opruimen is misschien op korte termijn niet zo leuk. Maar op de langere termijn heeft het enorm veel voordelen. Als je je die voordelen levendig voor de geest kunt halen voordat je begint, heb je de motivatie om nu iets te doen wat moeite kost. En kun je makkelijker de verleiding weerstaan van iets wat nu al leuk is, zoals je smartphone bekijken. Niet omdat je zo gedisciplineerd bent, maar omdat je het wilt.

4. Geloof dat je het kunt leren
Als je zonder veel overtuiging opruimt, dan laat je je natuurlijk snel afleiden. Als je niet het idee hebt, dat het helpt wat je doet of dat je je doel kunt bereiken, dan zul je niet doorzetten met je opruimacties. Bij de eerste tegenslag denk je: zie je wel, ik kan het gewoon niet. En je stopt weer.

Op die manier doe je nooit genoeg ervaring op om het echt te leren. En je geloof dat je het nou eenmaal niet kunt wordt bevestigd, juist doordat je niet lang genoeg volhoudt.

Er wordt verteld dat Edison heel erg lang bezig was om de gloeilamp te ontwikkelen. Na afloop zei hij dat hij tienduizend manieren had gevonden om geen gloeilamp te maken.

Of het verhaal klopt, weet ik niet, maar het verhaal maakt duidelijk dat het zinvol is om elke manier die niet werkt af te strepen en op zoek te gaan naar een andere manier. Edison ging net zo lang door tot hij iets had gevonden wat werkte. Stel je voor dat hij had opgegeven. Maar hij deed dat niet op discipline, hij deed het uit nieuwsgierigheid.

Zo kun jij ook opruimen: nieuwsgierig naar wat voor jou werkt, met interesse kijkend naar wat je nu weer ontdekt en steeds weer iets lerend over jezelf.

Zet je nieuwsgierigheid in en ontdek Sloworganizing, klik hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code