Waarom doe je niet gewoon wat je wilt?

Deze vraag fascineert me al heel lang. Mensen zeggen vaak dat ze iets willen, maar doen het dan niet.

Dat kan gaan over opruimen, maar ook over een wereldreis, een studie, van baan veranderen. Of over zoiets praktisch als je belastingaangifte.

Je bent dan aan het uitstellen.

In het geval van de administratie, herken ik dat zelf ook.

Ik kan daar van alles op los laten over uitstelgedrag, bijvoorbeeld dat het saai is en dat ik daarom niet begin.

Maar eigenlijk blijf ik daarmee aan de oppervlakte en daarom levert die wetenschap me niet zoveel op. Daardoor kom ik nog niet in actie.

Uitstelgedrag en weerstand

Ik kom wat verder als ik ga kijken wat ik voel. Dat is natuurlijk weerstand.

Mijn eerste reactie is om daar hard voor weg te lopen. Ik wil dat niet voelen. Dat is precies waardoor ik uitstel: ik heb geen zin in die weerstand.

Ieder mens heeft nou eenmaal als eerste reactie om weg te gaan bij vervelende gevoelens. En weerstand hoort daarbij.

Inmiddels weet ik wel dat ik daar niet zoveel mee opschiet.

Dus na een tijdje realiseer ik me dat ik verder kom als ik even bij die weerstand blijf, als ik onderzoek wat er achter die weerstand zit.

Dat is altijd angst, dat weet ik inmiddels ook wel. De vraag is: angst waarvoor?

Daar kan ik alleen achter komen als ik stilsta en mijn weerstand in de ogen kijk.

Dat doe ik heus niet altijd meteen, want ik weet dan wel dat het zo werkt, maar dat wil niet zeggen dat ik het ook altijd meteen doe.

Doen en denken zijn twee verschillende dingen, dat is nou net het punt waarom we niet gewoon doen wat we willen. En aangezien ik ook maar een mens ben, geldt dat voor mij net zo goed.

Op een gegeven moment geef ik dan wel de aandacht aan mijn weerstand, vaak al mopperend.

In dit geval is het voor mij eigenlijk niet zo moeilijk: de angst die er achter zit heeft natuurlijk met geld te maken en de angst om daar niet genoeg van te hebben.

De laatste jaren was het voor mij niet altijd makkelijk om genoeg geld bij elkaar te verdienen. Dus er is een deel van mij dat zegt dat het moeilijk is om genoeg geld bij elkaar te krijgen.

Daar zit dan nog een angst bij dat de belastingdienst een deel komt ‘afpakken’, die dan ook weer gevoed wordt door allerlei berichten over die dienst.

In dit geval zit mijn praktische kant me een beetje in de weg. Die zegt namelijk: zie je wel, als je naar de afgelopen jaren kijkt, dan is het ook gewoon moeilijk om genoeg geld te verdienen, dat heb je toch zelf zo ervaren?

Dat is daarvoor altijd wel prima verdiende, dat is blijkbaar uit beeld.

De angst onder de angst

Als ik nog een stapje verder ga, dan kan ik ontdekken waar die angst over geld vandaan komt. Daar onder ligt namelijk nog een angst, eentje die altijd weer terug komt bij mij: de angst om niet genoeg te zijn.

Het grappige is, als ik eenmaal zover ben, dan is er opluchting. Want ik kan nu mijn uitstelgedrag bij de administratie loskoppelen van die angst om niet genoeg te zijn.

Dat is alleen maar een reden om uit te stellen, zolang die onbewust is. Dan laat ik een angst op de achtergrond mijn acties bepalen.

Zodra ik weet hoe het zit, kan ik ook prima zien, dat het één niet zoveel met het ander te maken heeft. Dan kan ik aan de slag met mijn administratie.

Mijn uitstelgedrag is dan weg.

Want er is ook een ander deel van mij, een deel dat vertrouwen heeft. Het deel dat weet dat het goed komt, omdat dat tot nu toe altijd zo is geweest. Maar dat deel van mij, kan ik pas inzetten als ik weet dat het gaat over mijn bekende angst om niet genoeg te zijn.

Dat vertrouwen werkt niet als ik alleen naar het uitstelgedrag kijk, want dat zit op een ander niveau. Dat werkt pas als ik bij mijn angst ben. En als ik eenmaal vertrouwen heb, dan werkt het ook weer de andere kant op en kan ik aan de slag. Dan kan ik mijn uitstelgedrag zien voor wat het is en vervolgens in actie komen.

Als jij iets wilt en je komt maar niet in actie, dan is dat waarschijnlijk ook omdat er iets meer achter zit. Alleen tips over in actie komen werken niet als de echte reden een onbenoemde angst is. Pas als je de weerstand en de angst kunt aankijken, kom je verder.

Deze artikelen voortaan gratis in je mailbox? Schrijf je hier in voor de maandelijkse Sloworganizingtips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code