Wat hebben opruimen en vogels spotten met elkaar te maken?

vogelsAfgelopen weekend zag ik The Big Year, een film over vogelspotters. The Big Year is een jaar waarin je zoveel mogelijk vreschillende soorten vogels ziet. En als dat er meer zijn dan iemand anders, dan heb je gewonnen. Je verdient geen prijs, je krijgt wel de eer.

Ik snap wel dat dat aantrekkelijk is: je bent dat jaar helemaal gefocust, je hebt een duidelijk doel. Daarvoor zet je veel opzij (sommigen in de film iets te veel). En aan het eind heb je iets bereikt. Ook als je niet wint, heb je veel beleefd en kun je tevreden zijn over je poging.

Dat is precies wat je ook doet met de Actiesafari die vandaag (1 juni 2017) start: een maand waarin je focust op je opruimdoelen, zodat je aan het eind tevreden terugkijkt op wat je hebt bereikt.

Er zijn meer overeenkomsten tussen opruimen en vogels spotten.Ik heb er tenminste vijf gevonden:

1. Gewoon en zeldzaam
Sommige vogels zie je de hele tijd, zoals spreeuwen. Maar anderen zijn extreem zeldzaam. Die wil iedereen wel zien, maar je moet er moeite voor doen. In de film is dat de sneeuwuil.

Zo is het met spullen ook: je hebt spullen die gewoon zijn en sommigen zijn bijzonder. De echt bijzondere geef je een mooie plek, waar je ze vaak ziet. Daar doe je moeite voor.

Wat is jouw sneeuwuil?
En wat zijn jouw spreeuwen?

2. Je moet er iets voor over hebben
In de film maak je alleen kans om te winnen als je naar een klein eilandje in de Stille Oceaan gaat. Daar is niet veel, behalve vogels. Er gaan bijna geen vluchten en je moet er wat ontberingen voor over hebben als je daar bent.

Zo is het ook met het bereiken van je opgeruimde leven: soms heb je geen zin en geen energie. Soms lijkt het te moeilijk en wil je opgeven. Maar om er te komen is het nodig om door te zetten.

Misschien moet je ook iets opgeven om je opgeruimde leven te bereiken. Zoals de vogelaars dat jaar andere dingen niet kunnen doen, kun jij misschien ook niet altijd doen wat je wilt. Kun je minder vaak in de zon zitten of kletsen bij de koffie. Kun je minder vaak uitslapen. Of is er iets anders wat je opgeeft.

Het hoeft niet, The Big Year hoeft ook niet. Maar als je een opgeruimd leven wilt, dan is het wel zo handig om wel die ene opruimklus te doen, ook als je liever lui voor de tv zou hangen of op internet zou willen zijn.

3. Een doel geeft energie en focus
Dat is het mooie van The Big Year: als je eenmaal besluit om het te doen, dan heb je een helder doel. Dat geeft energie om dingen te doen die je anders misschien niet zou doen.

En het geeft je vooral focus: dat is wat je doet. Dat heb je besloten en dat is helder. Natuurlijk denk je wel na over hoe en wat, maar het uiteindelijke doel is helder: zoveel mogelijk soorten vogels zien.

Als jij zoveel mogelijk wilt opruimen, dan is dat ook helder. Je hoeft alleen maar na te denken over wat je volgende stap is. Niet over wat je gaat doen, dat weet je al.

4. Er is altijd een zeldzamere vogel
Er is altijd nog wel een vogel om te spotten. Je kunt en mooi aantal halen, maar er zijn er altijd meer. Ze worden natuurlijk wel steeds zeldzamer.

Opruimen is ook zo: naarmate je verder gaat, kom je steeds meer dingen tegen en bedenk je ook nieuwe projecten. Je doet dan de dingen die minder voor de hand liggen, maar die wel resultaat geven.

Je kunt natuurlijk stoppen wanneer je wilt. En er op een meer ontspannen manier mee om gaan. Je hoeft niet alle vogels te zien, maar het is wel leuk om een goed overzicht te hebben van de meest voorkomende.

5. Het is leuker als je het samen doet
Vogels spotten kun je prima in je eentje doen. Opruimen ook. Maar het is veel leuker als je het tegelijkertijd met meerdere mensen doet. Je motiveert elkaar om net even wat verder te gaan. Je wilt niet met niets aan komen zetten. En het is inspirerend om de ander bezig te zien. Daardoor krijg je zelf ook idee├źn en motivatie.

In de film gaat het ook alleen om de eer en daarom zijn de vogelaars wel fanatiek, maar nooit naar of gemeen. Ze jutten elkaar op, op een goede manier.

Doe jij een Big Month met de Actiesafari?

Je hoeft natuurlijk ook niet een heel jaar te wijden aan opruimen. In een maand kun je al veel doen. Vandaag, 1 juni 2017, start de Actiesafari en die geeft je de hele maand juni tips om je opruimdoel te bereiken.

Zin om wat spreeuwen op te ruimen en een paar sneeuwuilen te spotten? Doe dan mee met de Actiesafari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code