Wat is jouw loslaatgevoel?

LijmElke keer zie ik het weer gebeuren als mensen echt gaan loslaten: zodra ze het doen, voelen ze zich enorm opgelucht en geeft het enorm veel ruimte.

Letterlijke ruimte, omdat er gewoon minder spullen zijn.

Maar vooral ook figuurlijke ruimte, omdat je van jezelf al die dingen niet meer hoeft vast te houden. Omdat je mag toegeven dat je die schoenen nooit meer gaat dragen en dat je voorlopig in elk geval niet meer in die skinny jeans zult passen. Omdat je eindelijk aan jezelf bekent dat je nooit meer gaat wielrennen of schilderen. En dat je dat boek echt niet gaat lezen.

Je merkt pas hoeveel energie dat kost als je het eindelijk loslaat. Dan kun je ontspannen en hoef je dat allemaal niet meer van jezelf: afvallen, op (te) hoge hakken lopen of dat moeilijke boek lezen.

Ahhh, wat een opluchting is dat.

Het punt is alleen: dat voel je pas achteraf, als je eenmaal hebt losgelaten. Vooraf ben je veel eerder geneigd om de nadelen te zien en je af te vragen wat je gaat missen, welke opties je straks niet meer hebt en wat je later nog nodig kunt hebben.

Hoe kom je hier uit?

Ik kan je een paar tips geven, maar eigenlijk is het een heel persoonlijk proces van uitproberen en ontdekken waar het jou om gaat.

Uitproberen
Je gaat het pas zien als je het doorhebt, zoals Cruijff gezegd zou hebben. Oftewel: je merkt pas dat het oplucht als je het echt doet.

Je hoeft daarvoor niet meteen alles weg te doen, dat zou dan weer niet werken. Maar je kunt wel experimenteren met loslaten. Doe iets kleins weg, laat een week lang elke dag iets los. En doe die spullen ook echt de deur uit.

Je ervaart dan op kleine schaal hoe het voelt om los te laten.

Zo’n kleine stap is bovendien makkelijk te realiseren. Lukt het? Dan krijg je zin om nog een stapje te zetten. En zo verder.

Ontdekken
Behalve uitproberen, kun je ook ontdekken wat het is dat loslaten lastig maakt voor jou. Wat zoek je eigenlijk in je spullen?

Want dat is mijn stelling: je verzamelt spullen, omdat je op zoek bent naar iets. Datgene wat je zoekt zit alleen niet in spullen, maar in jezelf.

Deze maatschappij heeft ons zo ingeprent dat we gelukkig worden als we maar de juiste spullen hebben, dat we braaf op zoek gaan naar geluk in een winkel.

Natuurlijk weet je best dat je daar niet vindt wat je zoekt, maar de neiging om het te zo te doen, zit diep.

En het is natuurlijk ook veel makkelijker om op die manier te zoeken. Ben je na je aankoop niet gelukkig? Dan is het apparaat misschien niet wat je nodig hebt of is dat paar schoenen toch niet het goede paar. Zo shop je verder. Je huis slibt dicht en je raakt zelf steeds meer gestresst.

De enige manier om hier uit te komen is te onderzoeken waarom je nou eigenlijk precies die spullen nodig denkt te hebben. Wat zoek je nou eigenlijk echt? Wat is datgene dat je nooit in spullen zult vinden, maar wat je wel graag wilt. Als je dat eenmaal weet, dan kun je daar actief naar op zoek en heb je de spullen niet meer nodig;

Dat kan prima, maar ik krijg dat niet in een artikel. Daarom bied ik je de online individuele training Je emotionele lijm loslaten. Daarin ontdek je jouw emotionele lijm en daarmee ook wat je echt tegenhoudt om los te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code