Wat is (van) waarde?

Deze tijd zet voor mij de dingen op scherp: wat is van waarde? Welke waarden wil ik leven en hoe kan ik zorgen dat ik dat straks vasthoud?

Een paar dingen die er altijd zijn, zijn in deze periode duidelijker dan ooit en geven je de kans te kiezen voor wat waarde heeft en hoe je je waarden wilt toepassen in je leven.

We zijn allen kwetsbaar

Dat is altijd het geval, maar meestal denken we er liever niet aan.
Dat kan je er nu extra van bewust maken wat je echt wilt.

Hoe wil je je tijd besteden?

Wil je straks doorgaan zoals hiervoor? Of wil je iets veranderen in je tijdsbesteding? Misschien doen wat je altijd al wilde?

Daarmee bedoel ik beslist niet dat je radicaal alles zou moeten achterlaten of ontslag moet nemen. Maar wel dat het tijd is om je dromen te activeren en te kijken hoe je daar dichter bij kunt komen. Door te experimenteren, door stap voor stap dingen te veranderen.

Doen wat je altijd al wilde hoeft ook niet per se groots en meeslepend te zijn. Soms is het klein.

Zo was ik bijvoorbeeld de afgelopen weken op zoek naar verbinding. Ik wist niet zo goed hoe ik dat moest invullen. Toen werd ik gebeld door een collega-organizer, die zei: ik heb me voorgenomen om elke dag een collega te bellen.

Op dat moment realiseerde ik me: zo simpel kan het zijn. Het gaat bij grote begrippen vaak en juist ook om kleine overzichtelijke acties, waarmee je het in praktijk kunt brengen.

Welke kleine actie brengt jou dichter bij je waarden en je wens?

Er is geen controle

Je hebt geen controle over de buitenwereld, wel over je eigen ruimte.

Nu veel mensen veel meer tijd doorbrengen in hun huis, is het des te belangrijker dat dat een fijne plek is, waar je tot rust kunt komen.

Waar wil je je huis mee vullen?

Natuurlijk wil je fijne herinneringen bij je houden, maar je wilt daar ook van kunnen genieten. En dat lukt niet als ze ergens onderop een stapel liggen.

Dit is het moment om je af te vragen welke voorwerpen er voor jou uit springen, omdat ze je troost geven of aan mooie momenten herinneren. Of allebei.
Hoe kun je zorgen dat juist deze voorwerpen de aandacht krijgen die ze verdienen? Zonder dat ze ondersneeuwen in grote hoeveelheden.

Niemand weet het

Iedereen is zoekende. Ook dat is altijd zo, maar komt nu extra helder naar voren. We leven allemaal in een wereld die onvoorspelbaar is en steeds verandert. We nemen allemaal beslissingen op basis van wat we weten, maar je kunt nooit alles weten.

Dus neemt iedereen de beslissingen die op dat moment het beste lijken.

Je kunt daar iets van vinden, natuurlijk, maar heb ook een beetje compassie voor de ander. Die doet ook maar wat en probeert er ook het beste van te maken.

Hoe wil je je opstellen naar jezelf en naar anderen?

Misschien verbaasde je je over het hamsteren van toiletpapier, net als ik. Het is makkelijk om dat te veroordelen. Maar als ik even stilsta en nadenk, dan weet ik dat ik ook bang ben. Ik reageer daar alleen anders op.

Misschien heb je zelf gehamsterd en kijk je daar nu met een raar gevoel op terug. Wees dan liefdevol voor jezelf: angst doet gekke dingen met mensen en iedereen reageert anders. We zoeken allemaal houvast in onzekere tijden.

Sommige mensen doen dat door afstand te nemen, zoals ik, anderen willen iets doen en soms doe je dan iets wat je normaal niet zou doen.

Mildheid is dan een betere insteek dan boosheid of ergernis. En als je toch boos wordt als iemand geen afstand houdt (zoals mij ook overkwam in een winkel), wees dan mild over je eigen boosheid.

Ik zet zelf in op kwetsbaarheid, verbinding en mildheid. Het geeft ons de veerkracht die we nodig hebben om hier doorheen te komen.

Deze artikelen voortaan gratis in je mailbox? Schrijf je hier in voor het eZine van Sloworganizing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code