Wat je mist als je altijd online bent (en waarom FOMO onzin is)

uitzichtrotterdamHet viel me weer op in de vakantie: als het rustig is in mijn mailbox, dan word ik daar een beetje nerveus van. Zo ben ik er aan gewend geraakt om altijd online input te krijgen. Als er dan geen e-mail is, dan ga ik maar even op Facebook kijken of daar nog iets gebeurt.

En ik ben nog niet eens heel bang om iets te missen, dat is het niet. Maar als er ook maar even niets gebeurt in het echte leven, dan is er altijd wel iets te zien op internet. Zo hoef je je nooit te vervelen.

Deels heb ik daar een gewoonte van gemaakt. Zodra er een momentje rust is, check ik mijn telefoon of speel ik een spelletje. En ik ben er niet blij mee. Want ik mis ook iets. Ik mis mezelf.

Ik geef mezelf geen tijd om te denken, om een beetje voor me uit te mijmeren, om mijn omgeving te zien, om op nieuwe ideeën te komen. Ik consumeer vooral. Maar ik luister niet naar mezelf en ik maak al helemaal niets nieuws.

Eén van de dingen die ik zoek in het leven is wijsheid (ja, een groot woord, maar zo gaat dat met levensdoelen).

Die vind ik niet op internet. Daar is vooral een hoop informatie. En vaak dat niet eens. Vaak is het alleen maar geklets en leukigheid. Daar is niets mis mee, maar voor mij is het onbevredigend om daar mijn dag mee te vullen.

Begrijp me niet verkeerd: ik ben helemaal niet tegen internet en social media. Zelf maak ik er enthousiast gebruik van. Het is ook een prima manier om tegen onverwachte dingen op te lopen. Dingen die ik niet zocht, maar die ik wel interessant vindt. Het idee voor dit artikel kreeg ik bij het lezen van een blog (http://bemorewithless.com/mexicanfisherman/, het idee kwam bij les 9)

Zoals altijd gaat het om het evenwicht. Het is leuk en interessant om zo nu en dan op internet te browsen, hier een artikel te lezen en daar een filmpje te kijken.

Maar het is geen weldadige gewoonte om elk vrij moment naar mijn smartphone te grijpen. Dat geeft te veel drukte in mijn hoofd en te weinig vrije denktijd.

Want dat is hoe ik creatief wordt, als ik tijd heb om aan niets te denken. Een tijdje geleden zag ik een interview met John Cleese en die zei net zoiets. Als je iets wilt bedenken dan moet je ergens op een bankje gaan zitten zonder telefoon. De eerste 25 minuten denk je dan aan alles wat je nog moet doen. Dat schrijf je op, zodat het uit je hoofd is. Daarna heb je kans op een originele gedachte.

Als je het zo bekijkt krijgt  FOMO, fear of missing out, een hele andere betekenis. Ik ben niet bang dat ik iets mis op internet, ik ben eigenlijk veel banger dat ik mezelf mis juist doordat ik altijd online ben.

Tijd voor een verandering.

Mijn doel is om meer vrije denktijd te creëren, zodat ik ideeën krijg, dingen kan maken en creatief kan zijn.

Dat doel motiveert me.

Wat ik wil doen is tijd creëren zonder internet, maar ook zonder andere input. Lezen kan ook veel ideeën geven en ik doe dat graag, maar ik wil naar mezelf luisteren, mijn eigen wijsheid horen.

Als je wilt veranderen, is het goed om precies te omschrijven wat je dan gaat doen. Dit hierboven klinkt goed, maar het geeft me nog geen acties die ik dagelijks kan toepassen.

Op dit moment weet ik ook nog niet zeker wat werkt. Dus ik ga experimenteren. Dit zijn de mogelijkheden die ik kan bedenken:

Wandelen
Voor mij één van de beste manieren om je hoofd leeg te maken.

Schrijven
Met de hand of op de computer. Maar zonder internet en e-mail aan. En zonder doel. Wat schrijf ik als ik alleen mijn eigen nieuwsgierigheid volg en als ik alleen voor mezelf schrijf? Waar gaat het dan over?

Mediteren
Ik heb het een tijdje gedaan, maar dat is weer weggezakt. Tijd om dit weer op te pakken.

Uit het raam staren
Als ik reis, dan doe ik dat met het openbaar vervoer. Vaak neem ik iets mee om te lezen. Vanaf nu ga ik vaker uit het raam staren.

Ik doe dat natuurlijk niet allemaal: elke dag kies ik één van deze methodes. Zo hou ik het ook nog leuk en afwisselend.

Deze artikelen in je mailbox? Abonneer je hier op de gratis artikelen van Sloworganizing

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code