Wat verrijkt je echt?

Eind november begon het al met alle zogenaamde Black Friday aanbiedingen. En daarna kwamen er extra koopavonden voor Sinterklaas. Nu Kerst nadert kun je ook bijna niet om de koopwoede heen.

Voor je het weet laat je je meeslepen in alle aanbiedingen en koop je meer dan je van plan was.

Als je niet oppast zit je in het nieuwe jaar meteen met een kater. Misschien heb je teveel uitgegeven en moet je in januari zuinig doen. En je zit weer met al die nieuwe spullen waar je misschien wel om gevraagd had, maar die nu toch wel erg veel ruimte innemen.

Daarom vraag ik: wat verrijkt je echt?

Het is in de geest van Kerstmis om daar bij stil te staan.

Je kunt je liefde laten blijken door veel te kopen, veel te eten en veel cadeau te doen.
Op zich zijn cadeaus goed. Je wordt blij van geven, dat is bewezen.

Maar je hoeft natuurlijk geen spullen te geven om blij te worden.

Want wat zijn jouw beste herinneringen?

Goede kans dat die niet gaan over wat je hebt gekregen, maar over hoe het was met kerst thuis. Hoe gezellig, wat je voor lekkers kreeg en hoe je at bij kaarslicht, terwijl dat andere dagen niet aan de orde was.

Dan gaat het over hoe deze dagen anders waren en speciaal, dat iedereen bij elkaar was en, vooruit, dat je speciale dingen te eten kreeg.

Dat er misschien ook ruzie was, omdat je vader zich met het koken moest bemoeien en dat jij overhoop lag met je broers of zussen, dat vergeet je.

Wil je dus geen kater in januari en wil je wel starten met opgeruimd leven?

Stel jezelf dan de vraag wat je echt rijker maakt.

Misschien heb je helemaal geen goede herinneringen aan de Kerst van vroeger. In dat geval wordt het hoog tijd om die herinneringen zelf te maken.

Wat kun jij doen om deze kerst speciaal te maken? Voor jezelf en je dierbaren.

Vergeet wat ‘gebruikelijk’ is of wat de verwachtingen zijn van je omgeving.

Wat zou jij willen? Wat is het fijnste wat je kunt doen om het anders dan anders te maken? Kun je samen iets ondernemen? Knutselen? Een smartphoneloze kerst beleven? Een lange wandeling maken of juist de hele dag in pyjama doorbrengen en tekenfilms kijken?

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, als het maar anders is. Zo maak je je eigen mooie verhalen. En dat maakt je pas echt rijker.

Fijne feestdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code