Wat voetbal je leert over organizing

voetbalkleinOpruimen is geen wedstrijd. Maar toch kun je veel leren van het Nederlands elftal en dan vooral van hoe ze omgaan met tegenslag. Wat er ook gebeurt: ze laten zich niet uit het veld slaan (excuses voor de woordspeling).

Wat kun jij daarvan leren als je zelf gaat opruimen?

Doe wat werkt
Het Nederlands elftal bestaat misschien niet uit de beste voetballers ter wereld. En daar gedragen ze zich naar. Ze doen wat werkt. Als dat niet het allermooiste voetbal betekent, dan is dat maar zo. Het gaat om de uitslag, hoe je daar komt is minder belangrijk.

Dat geldt ook voor jou: je hoeft niet de beste opruimer ter wereld te zijn, als je maar doet wat voor jou werkt. Het hoeft niet perfect te zijn, als je maar vooruit komt. Volg je eigen weg naar je opgeruimde leven.

Denk vooruit
Wat je heel mooi ziet, is dat er vooraf is nagedacht over wat er allemaal kan gebeuren tijdens een wedstrijd. Na de achterstand had Louis van Gaal zijn wissel al klaar staan. De Mexicanen waren daar duidelijk van in de war.

En na de drinkpauze zag je dat nog een keer gebeuren. Natuurlijk zou de Mexicaanse coach die tijd gebruiken om zijn ploeg nieuwe instructies te geven. Van Gaal was hem een stap voor door nog een keer de posities in het Nederlandse team te wisselen.

Als je begint aan een opruimtraject is het goed om na te denken wat er allemaal kan gebeuren onderweg. En hoe je daar mee om kunt gaan.

Er komen momenten dat je geen zin hebt. Wat doe je dan? Hoe kun je je daar op voorbereiden?
Wat kun je doen als het 30 graden is? (doe als de voetballers: neem een drinkpauze en ga weer verder)
Hoe ga je verder als je het even niet meer weet? Hoe hou je je motivatie op peil?

Allemaal zaken waar je vooraf over na kunt denken. Dat geeft je het vertrouwen dat je het goed af kunt ronden, net zoals het Nederlands elftal.

Leg je niet neer bij een achterstand
Wat ik zelf heel goed vindt aan de Nederlandse ploeg is dat ze blijven knokken. Ik had me al bijna neergelegd bij de uitschakeling toen de achterstand zo lang bleef. Maar de spelers gelukkig niet.

En dat leidt tot nu toe tot succes. Ze hebben al meerdere keren achter gestaan in de wedstrijd en toch steeds gewonnen.

Hou je daar aan vast als je zelf opruimt: een tegenslag is nog geen nederlaag.

Zoals het Nederlandse team meer gaat aanvallen bij een achterstand, zo kun jij ook blijven opruimen. Zet steeds een stapje en laat je niet ontmoedigen. Verander eventueel je tactiek, probeer het eens op een andere manier, maar blijf in beweging.

Ga door, maar wel met beleid. Want het Nederlands elftal bleef ook verdedigen, anders zou Mexico zeker alsnog hebben gewonnen.

Sta af en toe even stil. Denk aan je tactieken voor tegenslag. Zet die in. Motiveer jezelf om verder te gaan en blijf stappen zetten.

Wil je

  • gemotiveerd blijven?
  • een team om je heen?
  • nieuwe tactieken leren?

Doe dan mee met het Sloworganizing Inspiratienetwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code