Wat zeker niet op je bureau moet staan

bureaupapierWil je productief aan de slag? Dan is je omgeving belangrijk en vooral je bureau. Wat staat er op jouw bureau dat het je moeilijk maakt om vooruitgang te boeken?

Je bureau is een plek waar je veel tijd doorbrengt. Zeker als je ondernemer bent en vanuit huis werkt. Of als je verantwoordelijk bent voor de administratie van je gezin en je wat tijd doorbrengt achter de computer.

Het helpt je als die plek prettig is en iets zegt over jou. Tegelijk is het handig om dingen bij de hand te hebben die je dagelijks gebruikt.
Wat juist niet helpt is als je bureau vol ligt met dingen die je afleiden of dingen die je nu helemaal niet nodig hebt.

Drie dingen die je juist niet op je bureau moet hebben:

1. Actiestapel
Dit zijn spullen die je herinneren aan wat je te doen hebt. Het lijkt misschien handig om deze dingen in het zicht te houden, maar in werkelijkheid leiden ze alleen maar af van wat je aan het doen bent. En daardoor kun je minder goed focussen en boek je minder vooruitgang dan je zou willen.

Schrijf je acties op een to-do lijst en hou die in het zicht. De spullen bij de acties kunnen dan ergens opgeborgen, waar je ze makkelijk kunt pakken als je er aan toe bent.

2. Rondslingerende spullen
Een kaartje, een spaarkaart, een bonnetje van het één of ander, een uitgescheurd artikel waar je nog iets mee wilt. Het blijft zomaar liggen op je bureau. Omdat je er geen plek voor hebt of omdat je er niet aan toe komt om het op te bergen. Nog meer afleiding en het maakt je bureau vol. Zeker als die dingen er allang liggen, maakt het je werkplek letterlijk en figuurlijk stoffiger, het is ballast. Zoals je op de foto kunt zien, maak ik me hier zelf ook wel eens schuldig aan. Maar fijn is het niet.

Wil je meer beweging, haal dan alles weg wat je meer dan een jaar niet hebt gebruikt of aangeraakt.

Let vooral op de spullen die op of rond je computerscherm liggen of hangen. Daar kijk je het meest naar als je achter je bureau zit. Vrij zicht helpt je om meer voor elkaar te krijgen.

3. Spullen die je niet dagelijks gebruikt
Natuurlijk, de nietmachine die je elke dag pakt, die hou je bij de hand. Een schrijfblok om notities te maken ligt naast je met een pen. Logisch. Maar die andere 20 pennen, die stapel visitekaartjes, dat lamineerapparaat en die usb-stick? Nog meer afleiding en ballast. Je kunt ze wel in de buurt houden, als je ze regelmatig pakt, maar ze hoeven niet op je bureau te liggen.

Bonus: haal snoeren weg
Een snelle manier om ruimte te maken op je bureau is ook om snoeren weg te halen. Werk met een draadloze muis en een draadloos toetsenbord. Dat scheelt een paar lelijke zwarte draden in je zicht. Andere snoeren kun je bij elkaar binden, zodat ze minder ruimte innemen.
Op je bureau liggen de spullen die je gebruikt bij de taak waar je nu mee bezig bent. En een paar dingen die je steeds weer gebruikt. Alle andere dingen leg je in een lade of een kast. Daar zijn ladenblokken en hangmappen voor. Zo heb je het bij de hand en is het toch uit het zicht.

En hou je zelfs ruimte over voor die mooie foto, een inspirerende tekst of bloemen. Zo wordt je bureau een prettige inspirerende plek waar je graag en energiek werkt.

Deze artikelen in je mailbox? Abonneer je hier op de gratis Organizingtips van Sloworganizing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code