Zo loop je niet meer vast

Well there ain't no point in moving onUntil you've got somewhere to goPraktische tips zijn precies dat: praktisch. Ze gaan over hoe je opruimt. Dat is natuurlijk belangrijk.

Maar als jij zo iemand bent, waarbij het maar niet lukt om opgeruimd te worden of te blijven, dan vermoed je misschien al dat er nog iets anders is dan alleen praktische tips.

Je kunt prima starten met opruimen aan de hand van praktische tips. Maar in veel gevallen zul je dan op een gegeven moment vastlopen. Zodra je bij spullen komt die wat lastiger zijn, zijn de praktische tips niet meer voldoende. Dan loop je vast.

Je hebt dan eerst iets anders nodig, voordat je weer puur praktisch verder kunt.

Dit is wat je in zo’n geval nodig hebt:

1. Zicht op je emotionele lijm
Of je nou veel spullen hebt of een heel druk leven, in beide gevallen heb je last van een overmaat aan emotionele lijm. Je plakt die lijm zelf op je spullen of op je activiteiten en dat maakt het lastig om ze los te laten.

Dat is niet raar, iedereen heeft het, maar als het teveel wordt, dan is loslaten lastig.

Het mooie is: die lijm geeft je ook een aanknopingspunt. Je plakt die lijm niet zomaar, dat doe je omdat je naar iets op zoek bent.

2. Weten wat je dan wel zoekt
Als je eenmaal weet waarop je je emotionele lijm plakt, dan kun je onderzoeken wat de achterliggende redenering is.

Dat begint met je smoezen: dat is wat je tegen jezelf zegt als je iets niet weg wilt doen. Smoezen zijn bijvoorbeeld zinnen zoals: het is toch nog goed, ik ga afvallen en dan pas ik dit weer, het was zo duur, ik kan er vast nog iemand een plezier mee doen.

Een smoes lijkt waar, maar eigenlijk is die dat vaak niet. Maar de smoes die je gebruikt geeft een aanwijzing voor het verhaal dat je jezelf vertelt over je spullen.

Misschien vind je het respectloos om dingen zomaar weg te doen. Of is het voor jou belangrijk om de kennis in boeken te bewaren.

Dat geeft een aanwijzing voor wat je eigenlijk zoekt met je spullen en waar je nu niet genoeg aandacht aan geeft. Dat kan inderdaad respect zijn of kennis, maar het kan ook subtieler liggen: misschien wil je de kennis in de boeken bijvoorbeeld graag delen.

Hoe dat er dan in de praktijk uitziet, verschilt ook per persoon. Kennis over boeken delen kan in een leesclub, maar het kan ook zijn dat je les wilt geven of juist zelf meer wilt doen met de kennis en die wilt omzetten naar wijsheid (deze herken ik zelf heel erg).

3. Je wens vinden
Als je eenmaal weet wat je verhaal is, dan kun je jezelf ook een ander verhaal vertellen over je spullen. Een verhaal waar minder emotionele lijm aan vast zit.

Datgene wat je echt wilt, zit meestal niet in je spullen. Als je daar zicht op hebt, dan kun je je wens gaan leven. Je hoeft dan niet meer vast te houden aan je spullen, omdat je je wens op een andere manier invult.

Je kunt dan verder gaan met loslaten dan daarvoor. Je loopt dan niet meer steeds vast op hetzelfde punt. En als je nog een keer vast loopt, dan weet je wat je te doen hebt: je lijm en je verhaal onderzoeken, zodat je weer verder kunt.

Ik geef meteen toe dat het veel makkelijker is om praktische tips te lezen en te volgen, maar daarmee los je volgens mij maar een deel van het probleem op.

Wil je echt opgeruimd leven? Ontdek dan eerst wat je echt wilt, zodat je zonder spijt kunt kiezen welke spullen bij je horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code