Zo voel je je minder overweldigd

20161022_145317_resizedHet kan je zomaar overvallen, het gebeurt vooral als je veel te doen hebt en weinig tijd (en die twee gaan natuurlijk vaak samen).

Opeens vliegt het je aan, al die taken, al die verantwoordelijkheden. Wat je ook doet, je komt er nooit doorheen, lijkt wel. Je loopt steeds achter de feiten aan, zo voelt het. Hoe hard je ook loopt.

Je voelt je overweldigd.

Gelukkig is er iets aan te doen.

En datgene wat het meeste helpt is meteen iets tegennatuurlijks: neem een pauze.

Je hebt de neiging om door te rennen om zoveel mogelijk te doen, maar dat werkt juist averechts. Je raakt nog meer gestrest en voelt je nog meer overweldigd. Je gaat fouten maken, waardoor alles langer duurt.

Geen slimme tactiek.

Ik geloof dat het een Chinees spreekwoord is dat zegt: als je het druk hebt, maak dan een omweg. En de Dalai Lama die zei: iedereen zou twee uur per dag moeten mediteren. Behalve de mensen die het druk hebben, die mediteren vier uur per dag.

Ik ben het daarmee eens. Gelukkig hoef je niet meteen 4 uur te mediteren. Of een vakantie te nemen. Het kan sneller.

1. Haal diep adem
Soms is het al voldoende om even een paar keer heel diep adem te halen. Gewoon even stilstaan en een paar keer diep in en uit ademen.

Zo voel je je lichaam weer, stop je met oppervlakkig ademhalen en maak je je hoofd helder. Vaak weet je dan alweer wat het belangrijkste is om nu te doen.

2. Denk aan je voornemens
Weet je het nog niet, nadat je diep hebt ademgehaald? Denk dan aan wat je je die ochtend had voorgenomen. Wat is het belangrijkste wat je vandaag te doen hebt? Heb je dat al gedaan? Dan is er eigenlijk niets aan de hand. Ben je bezig met het belangrijkste? Dan gaat het ook goed.

Heb je je laten afleiden? Dat kan gebeuren. Maak jezelf geen verwijten, haal nog een keer adem en keer terug naar je belangrijke taken.

3. Moet ik dit nu doen?
Je kunt natuurlijk ook gewoon kijken of je al die taken wel moet doen. Moet jij ze doen? Moet het nu? Is dit hetgeen je moet doen?

Herhaal bovenstaande zin 5 keer en leg steeds de klemtoon op een ander woord. Zo ontdek je of je wel met de goede dingen bezig bent of dat je ze misschien kunt uitstellen, delegeren of helemaal niet doen.

4. Doe het stap voor stap
Je denkt dat je je overweldigd voelt doordat je veel te doen hebt. Maar dat klopt niet helemaal. Er zijn vast momenten in het verleden waarop je ook veel te doen had, maar je je niet overweldigd voelde.

In werkelijkheid voel je je overweldigd doordat je de hele tijd denkt aan wat je nog allemaal te doen hebt. Als je je concentreert op wat je op dit moment aan het doen bent, dan kun je je niet tegelijkertijd overweldigd voelen.

Focus dus op je huidige taak en vergeet de rest even. Daardoor ga je nog sneller werken ook, want dat is wat focus doet.

5. Neem een langere pauze
Helpt dat allemaal niet, dan is het inderdaad tijd voor een wat langere pauze. Ga iets heel anders doen, iets waar je niet je hele hersencapaciteit voor nodig hebt, zoals wandelen, breien of tekenen. Bij mij persoonlijk werkt strijken altijd goed.

Zo kom je even los van alles wat ‘moet’ en kun je je onbewuste hersenen inzetten. Die weten veel beter wat echt belangrijk is. Ik weet dat het heel raar voelt om een pauze te nemen als je zo druk bent, maar het is het enige wat helpt.

Deze artikelen voortaan gratis in je mailbox? Klik hier om je in te schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code