Zo vul je eenvoudig je energie aan

Er zijn dagen dat je het niet ziet zitten. Dat het niet lijkt op te schieten of dat alles tegenzit.Zelfs als je weet wat je wilt, komt dat voor.

Op die dagen is er een kleine stap die je kunt zetten, die je meteen opkikkert. Waardoor je weer zin krijgt en de zin weer ziet. Je kunt het altijd wel doen en moeilijk is het niet. Je moet er alleen wel een beetje voor open staan.

Als introvert vind ik dat zelf niet altijd makkelijk, ik moet mezelf er vaak aan herinneren. Maar als ik het doe, dan realiseer ik me weer hoe groot het effect is van zoiets kleins.

Zelf noem ik het gulheid tegenover andere mensen. Psychologen hebben het over kwaliteitsinteracties.

Daarvoor hoef je geen diep gesprek te hebben met een goede vriend of een avond uit eten te gaan met je geliefde. Dat kun je wel doen, maar het hoeft niet. Kwaliteitsinteracties zijn veel simpeler: een kort praatje met de kassadame bij de supermarkt of met de buurvrouw. Een deur open houden voor iemand, een kort gesprekje op straat of met de postbode.Het werkt het beste als het een live interactie is met iemand die je kunt zien. Social media zijn hier echt veel minder goed voor. Daar krijg je meestal geen goeie zin van.

Zelf maak ik bijvoorbeeld wel eens een praatje met de schoonmaker in de trein. Die kan ik gewoon negeren, maar ik kan ‘m ook goedenavond wensen en de tussendeur voor ‘m opendoen. Dat is alles wat er voor nodig is.

Wat je in feite doet is mindful met mensen omgaan. Dus niet doen alsof ze er niet zijn, maar ze echt zien. Hun bestaan en betekenis erkennen en dat laten merken.

Ik woon in de stad, dus ik hou het niet vol om dat de hele tijd te doen met iedereen die ik tegenkom. Maar ik kan het wel zo nu en dan doen en dan vooral met de mensen waar ik toch al even contact mee heb, bijvoorbeeld in winkels.

Bij de supermarkt hier in de buurt staat een dakloze die dat prima heeft begrepen. Dag in dag uit staat hij bij de deur. En altijd wenst hij iedereen vrolijk goedendag. Je moet wel heel bot zijn om het te negeren en dat doet dan ook bijna niemand. Uiteraard krijgt hij zo meer muntjes uit de karretjes van de winkelende mensen, maar toch. Hij is zo aardig en vrolijk dat je niet achter kunt blijven. Inmiddels kennen de meeste klanten hem en hij de klanten. Soms maken mensen een praatje.

Dat is wat kwaliteitsinteracties zijn, niet meer en niet minder. En als zelfs een dakloze de zin ervan in kan zien dat hij bij de deur van de supermarkt staat, dan moet het voor jou ook werken.

Wil je deze artikelen voortaan in je mailbox ontvangen? Klik hier voor de gratis Organizingtips van Sloworganizing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code