Zo zit perfectionisme je dwars

Vanaf vandaag is het thema van Slow-leven De luie perfectionist.

Perfectionisme is een onderwerp dat me na aan het hart ligt, ik ben namelijk zelf ook nogal perfectionistisch.

Hoe dat me soms dwars zit en hoe ik er tegenwoordig mee omga, vertel ik je in Slow-leven. Ik durf dat tegenwoordig wel in een kleine groep te delen. Maar om het helemaal openbaar te maken, dat vind ik moeilijk.

Dat geldt voor meer dingen, dat ik het moeilijk vindt om persoonlijke dingen te delen.

Terwijl ik dat in anderen wel kan waarderen. En als ik het wel eens doe, dan levert het meestal ook goede reacties op. Toch blijf ik het lastig vinden en moet ik telkens iets overwinnen voordat ik het doe.

Dat is wat perfectionisme met je kan doen: je tegenhouden om jezelf helemaal te laten zien. En daardoor ontwikkel je je minder en kom je minder ver. En je hebt ook nog eens minder plezier. Want als je wat meer onbevangen kunt zijn, heb je plezier in nieuwe dingen proberen.

Je leert dan vanzelf meer, zonder dat dat zwaar voelt. Je beleeft meer, je deelt meer, je maakt meer verbinding. Allemaal goeie dingen.

Maar als je eenmaal perfectionistische trekken hebt, dan blijft het lastig om dat te doen.

Je probeert minder snel iets, omdat je bang bent dat het niet goed genoeg is. Je bent altijd bang dat je wordt afgewezen als het niet meteen goed gaat. Je bent bang dat mensen je raar zullen vinden, niet meer aardig of dat ze je uit zullen lachen.

Soms gebeurt dat misschien ook. Maar niet-perfectionisten laten zich daar niet door tegenhouden. Perfectionisten wel.

En dat is jammer, want daardoor probeer je minder, je leert minder (of minder snel) en je hebt ook minder plezier. Omdat je jezelf minder laat zien aan anderen, ervaar je ook minder verbinding. En dat is nou net zo belangrijk voor je geluk.

Perfectionisme betekent ook dat je misschien niet begint met opruimen, omdat je bang bent dat je het niet kunt. Of dat je stopt na de eerste tegenslag, omdat dat een teken is dat het niet zal lukken in de ogen van de perfectionist.

Misschien maak je van je opruimproject een hele verbouwing, omdat je het alleen wilt doen als je het goed kunt doen. En dan ga je natuurlijk niet alleen een stapeltje opruimen, dan wil je ook meteen een nieuw opbergsysteem, een nieuwe kast. En als je die neerzet, dan is het handiger om eerst even die muur te schilderen. Maar ja, één muur schilderen is natuurlijk geen gezicht.

Zo maak je de dingen ingewikkelder dan ze zijn en kom je niet in beweging. En zolang je niet in beweging komt, kan er ook niets fout gaan.
En dat is hoe je jezelf vastzet.

Ben je perfectionist of heb je perfectionsme?
Eigenlijk zou ik het woord perfectionist niet meer moeten gebruiken, het is namelijk niet hoe je wordt geboren. Perfectionisten worden gemaakt.

En dat is een gelukje, omdat dat betekent dat perfectionisme gedrag is en geen eigenschap. En gedrag kun je veranderen.

Perfectionisme zit wel vaak erg diep, dus het is niet makkelijk om het te veranderen. Zoals ik hierboven al schreef, moet ik mezelf nog regelmatig tot de orde roepen. En moet ik mezelf er echt actief toe zetten om nieuwe dingen te doen. En als ik moe ben of ergens last van heb, dan val ik terug in perfectionistisch gedrag.

Het verschil is dat ik dat nu vaak wel opmerk bij mezelf en dan kan ik het corrigeren.

De luie perfectionist
De manier die ik heb gevonden om daarmee om te gaan, noem ik lui perfectionisme. Ik dwing mezelf dus niet om perfectionisme af te zweren, dat voelt als een stap te ver. Maar ik kan er wel anders mee omgaan.

En dan wordt alles luchtiger en kan ik meer nieuwe dingen aan, meer onzekerheid aan. Dan kan ik spontaan ‘ja’ zeggen tegen iets, omdat het me leuk lijkt. Dan ik iets doen, omdat ik er gewoon zin in heb, zonder dat ik me laat tegenhouden door allerlei argumenten van mijn perfectionistische zelf.

Als ik een luie perfectionist ben, dan wil ik nog steeds alles zo goed mogelijk doen, maar ik laat me daardoor niet meer vastzetten.

En dat maakt mijn leven een stuk leuker en een stuk opgeruimder.

Herken je dit en wil je ook een luie perfectionist worden? Doe dan dit kwartaal mee met Slow-leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code